Papierfabriek Scheufelen opnieuw failliet

Papierfabrik Scheufelen uit Lenningen vraagt opnieuw faillissement aan. Het bedrijf heeft 100 medewerkers in dienst. Het bedrijf dat bijna uitsluitend gespecialiseerd is in de productie van graspapier voor gebruik in de verpakkingssector en in de grafische sector, noemt als reden voor het faillissement het feit dat ‘de omzet veel trager groeide dan verwacht’.

Het faillissement was niet meer te voorkomen, ondanks het feit dat de bestaande investeerder meerdere keren met kapitaalinjecties het einde van het bedrijf wilden voorkomen. In het persbericht is de onderneming nog steeds optimistisch: “Vanwege de grote ecologische voordelen van graspapier en de aanzienlijke vooruitgang in het onderzoek van Scheufelen op dit gebied, wordt verwacht dat de ontwikkeling en papierproductie op de locatie Lenningen in de toekomst zal worden voortgezet.”

Achtergronden

In het voorjaar van 2017 lanceerde Lenninger Papierfabrik Scheufelen, naast de toenmalige productie van gecoat papier en karton, een nieuwe ontwikkeling van graspapier in verschillende kwaliteiten op de markt. Het was toen al te voorzien dat de prijzen van pulp in de toekomst zouden blijven stijgen, dus waagde het bedrijf zich aan een stap voorwaarts en wilde het de helft van de dure grondstof houtpulp vervangen door grasvezels. In ons land werden de producten al zeer langdurig vertegenwoordigd door Paper2Day.

Iets minder dan een jaar geleden ging het ‘oude’ Scheufelen failliet. De papierfabriek met toen 340 medewerkers, een productie van 104.000 ton papier per jaar en een omzet van circa 83 miljoen euro, moest door de sterk gestegen grondstofprijzen en een gelijktijdige daling van de marges voor gecoat papier buigen voor de marktdruk.

Hoewel alle medewerkers van het bedrijf in april 2018 moesten worden ontslagen, waren investeerders, waaronder Jochen Wermuth (oprichter van het fonds Wermuth Asset Management), bereid om in het bedrijf te investeren en maakten een doorstart mogelijk. Medio 2018 kon Scheufelen met bijna 100 medewerkers de productie hervatten als ‘Scheufelen GmbH’. Nadat Scheufelen in 2018 het faillissement overleefde, stopte Scheufelen bijna volledig met de productie van hoogwit fotopapier en kartonnen verpakkingen. De onderneming verklaarde dat de druk te groot was als gevolg van de hogere grondstofprijzen en de gelijktijdige daling van de marges.

Last but not least, in december 2018 trok de papierfabrikant nog meer investeerders aan voor het concept van verse graspapiervezels, die het potentieel van papier en karton uit grasvezels en andere eenjarige planten vertrouwden en investeerden in de papierfabriek. De kans op een tweede doorstart is volgens Vincent König van Paper2Day toch aanzienlijk, gezien de potentie van het graspapier.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK