Overkoepelende organisatie van grafische brancheorganisaties vraagt UPM-staking te beïndigen

De staking in de Finse papierfabrieken verergert het huidige gebrek aan papier op de Europese markt, en zal in de komende weken ernstige gevolgen hebben voor het aanbod van drukwerk. Dat stelt Intergraf en roept UPM op alle middelen in te zetten om de staking te beëindigen.

Intergraf in een bericht op haar website: “Terwijl grafische producten de afgelopen twee jaar een duidelijke terugval hebben gekend, is de vraag nu bijna terug op het niveau van vóór de pandemie. In 2020 werden klanten gedwongen hun reclamedrukwerk te verminderen en schakelden velen voor hun communicatie over op elektronische middelen. Medio 2021 is deze markt weer grotendeels teruggekeerd naar print, maar klanten worden nu geconfronteerd met stijgende prijzen en onzekerheid over de aanvoer van grondstoffen.”

De aanhoudende staking bij UPM verergert de situatie met name voor papiersoorten, zoals LWC (Lightweight coated) en MWC (medium weight coated) papier. Geschat wordt dat in sommige landen bijna 50% van dit papier voor heatset-drukwerk afkomstig is van één leverancier. De voorraden van de drukkerijen zullen niet kunnen worden gehandhaafd totdat de staking is opgeheven, en de drukkers zullen gedwongen zijn hun klanten mede te delen dat zij niet in staat zijn de bestellingen uit te voeren. Dit betekent dat uitgevers gedwongen zullen zijn af te zien van gedrukte edities wegens gebrek aan papier. Het tekort treft alle soorten drukwerk, maar is bijzonder nadelig voor tijdgevoelig drukwerk, zoals de uitgave van kranten, tijdschriften, boeken en reclame.

Paperchainmanagement Prijzen 1
Stijgende papierprijzen. Bron: PaperChainManagement. Klik voor vergroting.

Intergraf heeft een brief gestuurd naar de CEO van UPM met een oproep om de staking te beëindigen.

Verliezen en tekorten

Intergraf heeft van leden de dramatische feedback gekregen dat 40% van het papier dat vanaf midden februari nodig is, niet kan worden verkregen. Het onvermogen om te drukken zal grote financiële verliezen veroorzaken, niet alleen voor de drukkerij, maar ook voor de eindafnemer. Dit zal leiden tot voorspelbare tekorten aan veel bedrukte consumptiegoederen.

Ulrich Stetter, voorzitter van Intergraf, verklaart: “We hebben echte knelpunten in onze papiervoorraden. We zien dat dit tekort in de komende maanden zal toenemen. We verliezen trouwe afnemers van drukwerk, catalogusgebruikers, door de productiekosten en het tekort aan papier. Het risico is groot dat die printkopers niet meer terugkomen. Dit brengt de opleving van onze industrie en onze leveranciers na de pandemie in gevaar, en beide zullen onherstelbare schade lijden.”

Beatrice Klose, secretaris-generaal van Intergraf stelt: “Print is een essentieel en belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Veel burgers zijn afhankelijk van gedrukte informatie. Onze industrie en onze producten zijn niet alleen een grote eigen sector, maar ondersteunen ook op een of andere manier burgers, cultuur en alle andere economische takken. Deze ondersteuning wordt in gevaar gebracht door de huidige spanningen in de toeleveringsketen.”

Bron: Intergraf

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK