Gebrek aan papier belemmert broos herstel grafische branche na corona

Intergraf waarschuwt dat de huidige papiercrisis ernstige gevolgen zal hebben voor de levering van drukwerk voor alle economische markten en de opleving van onze industrie in gevaar brengt.

Uit de nieuwsbrief van Intergraf. ‘De grafische industrie ondersteunt alle economische activiteiten met haar producten, of het nu gaat om informatie, nieuws, amusement, onderwijs, reclame of verpakkingen. Drukwerk speelt een enorme rol in het dagelijks leven – zozeer zelfs dat het vaak over het hoofd wordt gezien. Onze sector levert de verpakkingen voor goederen in de supermarkt, de boeken, kranten en tijdschriften die we lezen en de dozen waarin onze digitaal bestelde levensmiddelen, kleding, gadgets en nog veel meer worden verpakt. Deze producten worden geproduceerd door 120.000 drukkerijen in heel Europa, die werk bieden aan 600.000 mensen en een omzet van 80 miljard euro genereren’.

Herstel na terugval

Hoewel grafische producten de afgelopen twee jaar een duidelijke terugval hebben gekend, is de vraag nu bijna terug op het niveau van vóór de pandemie. In 2020 werden klanten gedwongen hun reclamedrukwerk te verminderen en schakelden velen voor hun communicatie over op elektronische middelen. Medio 2021 is deze markt weer teruggekeerd naar print, maar klanten worden nu geconfronteerd met stijgende prijzen en onzekerheid over de aanvoer van grondstoffen.

Stakingen

Intergraf roept de papierindustrie op om te zorgen voor een gezamenlijke aanpak en een transparante discussie over de huidige en toekomstige ontwikkeling van het aanbod van grafisch papier in Europa.

De aanhoudende staking in sommige Scandinavische papierfabrieken verergert de situatie nog, vooral voor papiersoorten zoals LWC (Lightweight coated) en MWC (medium weight coated) papier. Geschat wordt dat in sommige landen bijna 50% van dit papier voor heatset-drukwerk afkomstig is van één leverancier. De voorraden van de drukkerijen zullen niet kunnen worden gehandhaafd totdat de staking is opgeheven, en de drukkers zullen gedwongen zijn hun klanten mede te delen dat zij niet in staat zijn de bestellingen uit te voeren.
Dit betekent dat uitgevers gedwongen zullen zijn af te zien van gedrukte edities wegens gebrek aan papier. Het tekort treft alle soorten drukwerk, maar is bijzonder nadelig voor tijdgevoelig drukwerk, zoals de uitgave van kranten, tijdschriften, boeken en reclame.

Intergraf heeft van leden vernomen dat 40% van het papier dat vanaf midden februari nodig is, niet kan worden verkregen. Het onvermogen om te drukken zal grote financiële verliezen veroorzaken, niet alleen voor de drukkerij, maar ook voor de eindafnemer. Dit zal leiden tot voorspelbare tekorten aan veel bedrukte consumptiegoederen en sommige producten, waaronder levensmiddelen en medische benodigdheden, die niet op de markt kunnen worden gebracht omdat er geen verpakking is.

Bron: Intergraf

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK