Grafische branche in geweer tegen papier van illegaal gekapt hout

Van meer dan 1,5 miljard euro aan gedrukte producten die naar Europa worden ingevoerd, is niet te achterhalen of het papier afkomstig is van illegaal gekapte bomen in tropische wouden. Dat is slecht voor het imago van de grafische industrie en van drukwerk, zo stelt KVGO in een persbericht.

“Het is niet aanvaardbaar dat de reputatie van de Europese grafische sector besmet wordt door het gedrag van niet-Europese concurrenten. Europese consumenten moeten er ook op kunnen vertrouwen dat boeken of kaarten niet van illegaal gekapt tropisch hout zijn gemaakt. Daarom moet de Europese Unie garanderen dat bij alle gedrukte producten op de Europese markt geen illegale houtkap te pas is gekomen.” Dat stelt de Europese grafische koepel Intergraf, de Brusselse organisatie waar Cees Verweij momenteel voorzitter van is. Intergraf wijst erop dat grafische producten niet direct onder de EU Houtrichtlijn vallen, maar alle in Europa verwerkt papier wel.

Die richtlijn verbiedt om voor dat papier hout uit illegaal gekapte tropische wouden te gebruiken. In de EU gevestigde grafische bedrijven zijn ook verplicht de herkomst van hun papier daarop te controleren.

Voor grafische producten die van buiten de Europese Unie naar Europa worden ingevoerd, gelden dat soort bepalingen echter niet. Dat, terwijl de druk van de invoer van drukwerk uit hoge-risico landen de laatste tijd aanzienlijk is toegenomen, aldus Intergraf. Zo is de invoer van drukwerk vanuit China sinds 2000 verviervoudigd.

Geen enkele regel
“Dit leidt niet alleen tot een enorm gat in de milieuwetgeving, maar verstoort ook op ernstige wijze de concurrentie tussen drukkers van buiten de EU, die zich aan geen enkele regel hoeven te houden, en Europese grafische bedrijven.”

Intergraf eist daarom dat Brussel dit ‘gat in de Europese milieuwetgeving’ zo snel mogelijk dicht, en de reputatie van en het vertrouwen in grafische producten garandeert, door de werkingssfeer van de Houtrichtlijn uit te breiden naar grafische producten zelf.

“De EU moet verzekeren dat bij alle gedrukte producten op de Europese markt geen illegaal gekapt hout is gebruikt, waar die dan ook vandaan komen.”

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK