Adverteren? Bel ons +31620709846 sales@blokboek.com

Grafische branche in geweer tegen papier van illegaal gekapt hout

Van meer dan 1,5 miljard euro aan gedrukte producten die naar Europa worden ingevoerd, is niet te achterhalen of het papier afkomstig is van illegaal gekapte bomen in tropische wouden. Dat is slecht voor het imago van de grafische industrie en van drukwerk, zo stelt KVGO in een persbericht.

“Het is niet aanvaardbaar dat de reputatie van de Europese grafische sector besmet wordt door het gedrag van niet-Europese concurrenten. Europese consumenten moeten er ook op kunnen vertrouwen dat boeken of kaarten niet van illegaal gekapt tropisch hout zijn gemaakt. Daarom moet de Europese Unie garanderen dat bij alle gedrukte producten op de Europese markt geen illegale houtkap te pas is gekomen.” Dat stelt de Europese grafische koepel Intergraf, de Brusselse organisatie waar Cees Verweij momenteel voorzitter van is. Intergraf wijst erop dat grafische producten niet direct onder de EU Houtrichtlijn vallen, maar alle in Europa verwerkt papier wel.

Die richtlijn verbiedt om voor dat papier hout uit illegaal gekapte tropische wouden te gebruiken. In de EU gevestigde grafische bedrijven zijn ook verplicht de herkomst van hun papier daarop te controleren.

Voor grafische producten die van buiten de Europese Unie naar Europa worden ingevoerd, gelden dat soort bepalingen echter niet. Dat, terwijl de druk van de invoer van drukwerk uit hoge-risico landen de laatste tijd aanzienlijk is toegenomen, aldus Intergraf. Zo is de invoer van drukwerk vanuit China sinds 2000 verviervoudigd.

Geen enkele regel
“Dit leidt niet alleen tot een enorm gat in de milieuwetgeving, maar verstoort ook op ernstige wijze de concurrentie tussen drukkers van buiten de EU, die zich aan geen enkele regel hoeven te houden, en Europese grafische bedrijven.”

Intergraf eist daarom dat Brussel dit ‘gat in de Europese milieuwetgeving’ zo snel mogelijk dicht, en de reputatie van en het vertrouwen in grafische producten garandeert, door de werkingssfeer van de Houtrichtlijn uit te breiden naar grafische producten zelf.

“De EU moet verzekeren dat bij alle gedrukte producten op de Europese markt geen illegaal gekapt hout is gebruikt, waar die dan ook vandaan komen.”

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Marco den Engelsman

Marco den Engelsman

Journalist, photographer and communication expert. Believes in the power of a mix of media. An image says more than a thousand words, but is always more powerful when combined with great words. And mix of media strengthens any message. With PRStory all media come together. A powerful PR story with text, image, photography and video which will lead to instantaneous action. Visit PRstory.nl for examples.

Laat een reactie achter

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

VIGC trainingen - Haarlem

  • Workshop PDF Update: 28 mei 2019
  • Workshop kleur in een productieproces: 11 juni 2019
  • Introductie in Printed electronics & functional printing: 27 juni 2019

blokboek-printmedianieuws logo

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK