Twee miljoen dollar schadevergoeding voor het illegaal gebruik van een font

Dat het illegaal gebruik van letters kan leiden tot flinke claims van de fontmaker ontdekte Mixpanel dat een Font Diner lettertype gebruikte voor het maken van een Tumbler Theme. In de veel gebruikte template Showroom gebruikte Mixpanel voor de titel het font illegaal, ook nadat Font Diner hen er op gewezen had dat dat illegaal was en hen had aangeboden om een legale versie te kopen. De rechter heeft nu beslist dat een schadevergoeding van 2 miljoen dollar op zijn plaats is. De uitspraak is nog niet definitief en volgens goede Amerikaanse gewoonte zal er wel een regeling komen, maar de zaak geeft wel aan dat je op moet passen met het gebruik van illegale fonts en dat je bij aangeleverd digitaal materiaal je moet vrijwaren van dergelijke claims door in je voorwaarden op te nemen dat degene die aanlevert verantwoordelijk is voor de status van de meegeleverde lettertypen.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK