Coronavirus blijft digitalisering stimuleren

De hoge mate van digitale mediaconsumptie die in 2020 door de uitbraak van het coronavirus is ontstaan, houdt ook in 2021 aan. Vooral het gebruik van social media, (video)bellen, chatten en appen is sinds de start van de pandemie toegenomen.

De invloed van het coronavirus lijkt dan ook een structureel onderdeel te zijn geworden van het dagelijks leven in Nederland. Dit en meer blijkt uit het onderzoek ‘Trends in Digitale Media’ dat onderzoeksbureau GfK jaarlijks uitvoert onder Nederlandse internetgebruikers.

In een jaar met lockdowns en social distancing waren sociale media de aangewezen plek om met elkaar in contact te blijven. In 2021 maakte 90% van de Nederlanders gebruik van social media. De keuze voor platformen verschilt nogal per leeftijdsgroep. Zo maken 13-17 jarigen opvallend veel meer gebruik van de sociale platformen Snapchat en TikTok dan volwassenen. De populairste social media onder Nederlandse volwassenen zijn: Facebook, WhatsApp, Instagram, Messenger en LinkedIn.

Gfk Digitalisering Trend Onderzoek

Ook de digitale nieuwsconsumptie blijft in 2021 op een hoog niveau, maar liefst 86% volgt wel eens nieuws via nieuwssites of nieuwsapps. Het gebruik van podcasts nam in 2021 eveneens verder toe. Inmiddels luistert ruim één op de drie weleens een podcast. Het aandeel podcastluisteraars is het hoogst onder 13-34 jarigen. Podcasts voorzien daarmee ook in de informatie- en nieuwsbehoefte van moeilijk te bereiken doelgroepen. Veruit het grootste deel van de podcastluisteraars luistert deze via Spotify. 

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK