Staking bij Belgische drukkerijen op handen

Er dreigt een staking bij Belgische drukkerijen. Twistpunt is: de nachttoeslagen. De Belgische werkgevers willen deze nachttoeslagen meer naar een gemiddeld Europees niveau krijgen. De drukkerijbazen hebben in de CAO-onderhandelingen al water bij de wijn gedaan, door akkoord te gaan met het bevriezen (niet indexeren) van de huidige premies voor het s’nachts werken. Dat zal volgens hen pas effect sorteren, na 15 tot 20 jaar. De grafische bedrijven begrijpen dan ook niet dat de bonden hier zo moeilijk over doen. Maar de bonden denken daar duidelijk anders over; aan het niet-indexeren van toeslagen valt volgens hen niet te tornen.
België is, volgens Grafisch Nieuws, Europees kampioen nachttoeslagen, met percentage tussen de 71 en 79%. Ter vergelijking; in Nederland geldt een nachtdiensttoeslag van 50%. Dat is evenveel als in Duitsland, maar al meer dan in bijvoorbeeld Denemarken (gem. 15%) en Engeland (40%).

Bron: grafisch-nieuws

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK