Consolidatiegolf Belgische grafimediasector

fusieOok bij onze zuiderburen zijn fusies en overnames in de grafische sector aan de orde van de dag. Meest recente wapenfeit is die van Artoos|Hayez, IPM printing en Gramme Edition & imprimerie. De grote grafische bedrijven in omgeving Brussel hebben vanaf 1 februari hun activiteiten samengevoegd. Hoewel de bedrijven hun naam behouden heeft de nieuwe groep de intentie op termijn de productieactiviteiten samen te voegen bij Artoos|Hayez aan de rand van Brussel.
Artoos|Hayez is in 2014 ontstaan nadat Artoos de drukkerij Hayez overnam. Eind van dat jaar boekte het grafisch bedrijf een omzet van 24,5 miljoen euro en telde Artoos|Hayez 154 medewerkers.
IPM printing ging in 2014 samen met Gramme/Edition & impremerie. De Brusselse bedrijven realiseerden samen in 2014 een omzet van 11 miljoen euro met 48 medewerkers.
Grafisch Nieuws spreekt van een consolidatiegolf. Zo ontstond begin vorig jaar na de fusie tussen drukkerij Claes-Roels en communicatiebedrijf The Factory Brussels (het voormalige Arte Print) het nieuwe bedrijf Daddy Kate. Bij Daddy Kate werken 130 mensen en het bedrijf is goed voor een jaaromzet van 24,5 miljoen euro.
En vorig voorjaar trad drukkerij Boone-Roosens toe tot de Graphius Groep, waartoe ook Geers Offset en andere drukkerijen in Vlaanderen behoren.

Noodzakelijke investeringen
Het samengaan van veel grafische bedrijven zou een gevolg zijn van de dalende vraag naar drukwerk in de markt en de behoefte aan investeringskapitaal om de noodzakelijke investeringen te kunnen doen. Schaalvergroting en kostenefficiëntie zijn nodig vanwege de dalende volumes, kleinere marges en overcapaciteit in de markt. Volgens Grafisch Nieuws staan er nog tal van fusies en overnames op stapel en is de consolidatiegolf dus nog lang niet ten einde.
Bron: Grafisch-Nieuws

Lees ook: Joos: grootste documentendrukkerij van België


 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK