Onlineprinters: Is digitaal drukken net zo goed als offsetdrukken?

Lange tijd was het een belangrijke kwestie bij reclamebureaus en agenturen: is productie in digitale druk hoogwaardig genoeg voor onze projecten? Offsetdruk gold in het verleden zonder uitzondering als hoogwaardiger. Maar het digitaal drukken is verbeterd. Dankzij certificeringen zijn de resultaten zelfs voor professionals niet meer te onderscheiden. Een case van Onlineprinters.

Marketing- en reclamedeskundigen plaatsen tegenwoordig geen orders meer voor miljoenen stuks, wanneer ze drukwerk bestellen. In plaats daarvan worden de winkelwagens van de Onlineprinters-klanten gevuld met kleinere oplagen, en indien noodzakelijk wordt er op het laatste moment nabesteld. “Sinds de opmars van het internet verwacht men een zeer hoge mate van actualiteit van alle informatiemedia, drukwerk vormt hierop geen uitzondering. Dat heeft gevolgen voor het bestelgedrag van onze klanten, die online
24 uur per dag visitekaartjes, flyers, brochures of relatiegeschenken bestellen, ook in zeer kleine oplagen.

“Het rendabel produceren van kleine oplagen, zonder in te leveren op kwaliteit, is onze grootste uitdaging,” zegt Roland Keppler, CEO van de in heel Europa opererende Onlineprinters-groep. Onlineprinters produceert bijna 25 procent van alle orders in digitale druk, in 2014 bedroeg dat aandeel nog vijf procent. De investeringen in het digitaal drukken zijn de laatste jaren gestegen. “Dankzij de toegenomen kwaliteit van digitaal drukken is het tegenwoordig zelfs voor een professional bijna onmogelijk om de verschillen tussen offsetdruk en digitale druk te zien met het blote oog”, legt Thomas M. Schnitzler van de firma CtP & Print QualityControl als Fogra-expert uit. “De kwaliteit van beide drukmethoden is even hoogwaardig, wanneer de processen optimaal op elkaar afgestemd en gecertificeerd worden, zoals bij Onlineprinters het geval is. Mijn visuele en meettechnische beoordelingen van het digitale drukresultaat bereikten het best mogelijke PSD-kwaliteitsniveau bij de PSD-certificering.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK