Heidelberg: concurreren met digitaal drukken

SpeedmasterXL75AnicolorHeidelberg is begonnen met de serieproductie van de Speedmaster XL 75 Anicolor. De tijdens Drupa 2012 geïntroduceerde technologie is klaar voor levering op grote schaal. Bijzonder hieraan is het Anicolor-concept, dat is bedoeld om de offsetpers meer concurrerend te maken ten opzichte van digitaal drukken waar het gaat om het efficiënt produceren van kleine oplagen. Dankzij een zogenoemd verkort inktwerk kan op de offsetpers flink worden bespaard in opstarttijd en materiaal. Waar andere persen 300-400 vellen nodig hebben om op kleur te komen, heeft deze nieuwste pers maar 5 vellen nodig. Dat scheelt bij kleine oplagen van 1000 stuks veel papierverspilling (tot 90% claimt Heidelberg). Ook het opstarten per drukorder is een stuk sneller. Een gemiddelde pers doet 15 minuten over het wassen, platen vervangen, et cetera, deze nieuwe Anicolor-pers kan het in 5 minuten. In 2014 wordt de schoon- en weerdrukuitvoering (dubbelzijdig drukken in een drukgang) van deze pers verwacht.

Offsetdruk
Bij de internetdrukker Reclameland in Roden (Drenthe) is onlangs een van de eerste Heidelberg Speedmaster Anicolor XL 75-pers geïnstalleerd. Het Anicolor-concept is niet nieuw, maar wel in het grotere 50×70-formaat. Heidelbergs’ strategie is duidelijk; de persenbouwer houdt vast aan offset als superieure druktechniek en tracht met nog geavanceerdere technologieën de concurrentie met digitaal drukken aan te gaan.

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK