Onderzoek toont tekort aan vaardigheden onder Duitse MKB-bedrijven

Duitse MKB-bedrijven kampen met een enorm tekort aan vaardigheden en arbeidskrachten – een feit dat naar voren komt uit een representatieve enquête onder besluitvormers in het MKB die het F.A.Z. Institute heeft uitgevoerd in opdracht van Heidelberg. Kunstmatige intelligentie, machines en robotica bieden mogelijke oplossingen.

Volgens deze enquête hebben negen van de tien Duitse MKB-bedrijven niet genoeg personeel. Iets minder dan de helft (49 procent) gaf aan slecht of zeer slecht te worden getroffen door het tekort aan vaardigheden en arbeidskrachten. “Onze klanten in de grafische industrie hebben al jaren te maken met een tekort aan vaardigheden en arbeidskrachten. Heidelberg wilde daarom weten of dit een algemene trend is onder het Duitse MKB. Onze oplossingen voor het tegengaan van personeelstekorten in drukkerijen zijn automatisering en digitalisering, die banen technischer maken en ook betekenen dat deze banen een groter aantal potentiële rekruten aanspreken. Deze strategie kan als voorbeeld dienen voor MKB’s uit andere sectoren”, zegt Heidelberg CEO Dr. Ludwin Monz.

Hd Infografik Mittelstand En Without Logo 300dpi Image Ratio 1 5

Met behulp van de nieuwste machines kunnen drukkerijen volledig automatisch werken in zowel verpakkingsproductie als commercieel drukwerk. Het hele proces is gedigitaliseerd. Robotsystemen vullen de persen aan, wat betekent dat drukkerijen het ook met minder prepress- en postpressmedewerkers kunnen doen. De nieuwe StackStar C robot (afbeelding onder) werkt bijvoorbeeld direct naast mensen en ontlast hen. “Alle Duitse MKB-bedrijven hebben een strategie nodig die hen in staat stelt om personeelstekorten te compenseren met behulp van state-of-the-art technologieën, en toch laat het onderzoek zien dat veel kleine en middelgrote ondernemingen nog wat in te halen hebben op het gebied van digitalisering,” vervolgt Monz. Volgens het onderzoek beoordeelt echter bijna de helft van de MKB-bedrijven hun eigen bedrijf niet beter dan matig als het gaat om digitalisering. Ongeveer 91 procent van de MKB’ers die deelnamen aan de enquête waren het erover eens dat de Duitse economie niet concurrerend is zonder digitalisering en automatisering.

20240418 Heidelberg Stackstar C Operation Safety Zone Image Ratio 1 5

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK