Onderzoek ING: bijna 40% van de Nederlanders vreest voor verlies aan banen door AI

Volgens de bank vinden mensen de ‘uitkomsten’ van AI gegenereerde teksten, beelden of video’s ‘wel leuk’. Maar over de toekomst van banen in zijn algemeenheid in men ‘bang’. Daar staat tegenover dat veel van diezelfde mensen niet vrezen voor hun eigen baan.

Screenshot
Screenshot

Econoom Marten van Garderen van ING zegt dat banen door de komst van AI zeker zullen gaan veranderen, maar dat de vrees voor massaal banenverlies ongegrond is. AI bestaat al veel langer maar is door de populariteit van tekstgenerator ChatGPT meer in het daglicht voor de gemiddelde mens komen te staan.

In de grafiek is te zien dat ca. 40% verdeeld over alle leeftijden de afgelopen maanden ‘ervaring’ heeft opgedaan met AI applicaties voor privé doeleinden, zoals dus ChatGPT. Bij dit onderzoek moet wel worden aangetekend dat ‘slechts’ 1000 mensen reageerden.

Lees meer over het ING onderzoek

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK