Datacenters grote energieslurpers: jaarlijkse stijging ca. 5%

In ons land staan zo een 6500 kleine datacenters, 192 middelgrote en 3 zeer grote. In 2017 waren de datacenters samen al ‘goed’ voor een verbruik van 1652 GWh, naar verwachting was dat in 2023 al zo een 4500 GWh. En het einde is nog niet in zicht.

Datacenters

Google en Microsoft alleen al verbruiken zo een 1490 GWh. Dat is te vergelijken met het gemiddelde jaarverbruik van zo een 600.000 huishoudens. Er zijn nog toen datacenters in de bouwfase, die samen 4915 GWh aan energie vragen.

Stijn Grove van de Dutch Datacenter Association (DDA) geeft als reactie op ‘negatieve berichten in de media’ dat de berichten eenzijdig negatief zijn. Hij stelt dat ‘iedereen’ wel ‘gewoon’ elke dag online wil werken en dat is nu eenmaal zonder datacenters onmogelijk. Met commercieel gevoel zegt hij dat wij centraal gelegen zijn in Europa en dat nederland dus een heel efficiënte plek is voor datacenters.

De gemiddelde consument staat wel snel klaar om kritiek te hebben op het medium papier en de vermeende impact op bossen en het milieu, terwijl ze zich niet realiseren wat hun dagelijkse online impact op datzelfde milieu is.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK