Sterke stijging online advertentiebestedingen in 2013

Onderzoeksbureau IAB Europe bekend gemaakt dat de online advertisingbestedingen 2013 met 11,9 procent zijn gegroeid naar een totale marktwaarde van 27,3 miljard euro. In 2012 was de online advertentiemarkt nog goed voor 24,4 miljard euro.

De totale media uitgaven in dezelfde periode in Europa plus Rusland waren volgens Mckinsey 350 miljoen euro. Wat betekent dat online richting de tien procent van alle media bestedingen gaat.

De Oost-Europese markten zorgden voor de grootste groei. De gevestigde markten, waaronder Nederland, zetten hun stabiele groei voort gedreven door automated trading en door mobiel beter te benutten.

Mobiel was in 2013 goed voor 11,5 procent van de Europese online advertentiebestedingen. Dat is een groei van 128,5 procent ten opzichte van 2012. De Engelstalige landen drijven het Europees gemiddelde omhoog, met name Groot-Brittannië. Nederland scoort met 9 procent onder het Europees gemiddelde.

Online video advertising toonde ook een sterke groei. Met een stijging van 45,4 procent groeide het tot 1,19 miljard euro. Dit is de eerste keer in Europa dat online video de grens van 1 miljard euro heeft overschreden.

De top 10 van online advertentiemarkten in Europa bleef relatief ongewijzigd. Zweden is Spanje gepasseerd, welke relatief zwaar te lijden had onder de moeiljke economische omstandigheden. De sterkste groei kwam voor rekening van Rusland (26,8 procent) en Turkije (24,3 procent).

  1. Groot-Brittanië – € 7,4 miljard
  2. Duitsland – € 4,7 miljard
  3. Frankrijk – € 3,5 miljard
  4. Rusland – € 1,8 miljard
  5. Italië – € 1,7 miljard
  6. Nederland – € 1,3 miljard
  7. Zweden – € 0,9 miljard
  8. Spanje – € 0,9 miljard
  9. Noorwegen – € 0,7 miljard
  10. Denemarken – € 0,6 miljard

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK