Sterke stijging nieuwsconsumptie via Facebook en Twitter

Uit onderzoek van PEW Research Center in Amerika blijkt dat 63 procent van zowel de Facebook als Twitter gebruikers deze kanalen gebruikt voor de consumptie van nieuws. Twitter is sterk in breaking news, terwijl het publiek op Facebook meer betrokken is bij politieke berichtgeving.

Het aantal mensen dat Twitter en Facebook voor de nieuwsconsumptie gebruikt is in vergelijking met eerder onderzoek uit 2013 met respectievelijk 11 en 16 procent gestegen. Ondanks de toename op beide platforms is er een duidelijk verschil te zien in de manier van gebruik. Twitter wordt – in vergelijking tot Facebook – aanzienlijk meer gebruikt voor het volgen van breaking news; 59 tegen 31 procent. Een opvallend verschil dat PEW wijdt aan de ’as-it-happens’ verslaggeving die Twitter kenmerkt. Facebook is daarentegen sterker op politieke gebied.

Op het platform van Mark Zuckerberg is de betrokkenheid van gebruikers bij politiek nieuws een kleine 10 procent hoger dan op Twitter. Op Twitter worden gemiddeld genomen meer verschillende nieuwsorganisaties gevolgd dan op Facebook.

De hoeveelheid Amerikanen die actief is op Facebook en Twitter is niet opvallend gestegen, wat betekent dat de gebruikers zelf actiever zijn geworden in het gebruik van nieuws via de kanalen. Facebook blijft de grote koploper: 66 procent van alle Amerikanen is hier actief, tegen 17 procent op Twitter.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK