Amsterdam op nummer 1 op het gebied van datacenters

Amsterdam heeft in Europa de onbetwiste nummer 1 positie op het gebied van datacenters. Op de wereldranglijst staat de hoofdstad op nummer 7, met in hoofdzaak daarboven Amerikaanse steden. Singapore staat op 6 als enige niet Amerikaanse stad boven Amsterdam. London staat op nummer 10.

Steeds vaker maken applicaties gebruik van ‘cloud datacenters’ voor de opslag van data, ook in de printmediabranche. Vlakbij Haarlem aan de A9 (Rottepolderplein – Polanenpark) werd onlangs een datacenter gebouwd van CyrusOne. Voor de realisatie van het hoogtechnologische gebouw werd maar liefst 3.500 ton staal en 4000 m³ beton gebruikt.

De definitie van Amsterdam als nummer één in Europa wordt echter breed geïnterpreteerd. De regio Haarlem, Haarlemmermeer/Schiphol, Hilversum, Utrecht, Almere, Lelystad en zelfs het noordelijker gelegen Middenmeer tellen mee in ‘Amsterdam’. Laatstgenoemde staat ook bekend als North Amsterdam Hyperscale Campus.

De Dutch Data Center Association (DDA) becijferde dat de  datacentercapaciteit in de regio Amsterdam in 2018 met 20% procent toenam, vooral door de toestroom van grotere partijen, zoals dus ook CyrusOne in Haarlem. Ook buiten Amsterdam groeide de Nederlandse datacentermarkt flink. Landelijk nam de capaciteit toe met 18%. Volgens DDA stonden er in 2018 al 189 grote multi-tenant datacenters, met een gezamenlijk vloeroppervlak van 369.000 vierkante meter.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK