Onderhandelingen cao in Duitsland voor grafische branche voorbode voor Nederland?

Dit jaar maken werkgevers en werknemers zich in ons land op voor de ‘creatie’ van de nieuwe grafimedia cao. In buurland Duitsland werden de messen al flink geslepen met een looneis van maar liefst 12 procent.

Vakbond Verdi heeft een onderzoek gehouden onder werknemers in het laatste kwartaal van het afgelopen kwartaal. Daaruit zou zijn gebleken dat de eis van 12% overeenkomt met het beeld dat werknemers over hun loon zouden hebben.

BVDM (het Duitse KVGO) wijst de eis resoluut van de hand en stelt dat de vakbond geen zicht heeft op de economische situatie binnen de branche in Duitsland. Onderhandelaar Rachel Marquardt van Verdi stelt dat de werknemers in de branche een inhaalslag hebben te maken door de enorme stijging van de kosten van levensonderhoud in de afgelopen twee jaar.

Marquardt: “Er is minder geld in de portemonnee om van te leven.”

Zelfs bij de huidige dalende inflatie betekent dat nog niet dat werknemers daadwerkelijk meer kunnen kopen voor hun geld. Marquardt: “De prijzen in supermarkten blijven onverminderd hoog. Vergeleken met andere bedrijfstakken bleven de lonen en salarissen in de grafische industrie achter. ‘Hier moet een einde aan komen.”

Realiteitszin

De vakbond moet de weg terug vinden naar realiteitszin, schrijft werkgeversorganisatie BVDM in haar reactie. De cao-onderhandelingen tussen BVDM en Verdi zullen naar verwachting op 11 maart 2024 beginnen. Er geldt een ‘vredesverplichting’ tot eind maart 2024, dus stakingen zijn op zijn vroegst pas in april 2024 te verwachten, schrijft de BVDM. De looptijd van de cao eindigt op 31 oktober 2024, waarna tevens een vredesverplichting van één maand geldt.

Ook in ons land worden cao onderhandelingen gehouden. De huidige cao loopt per 1 april af. Of de vakbonden haar Duitse collega’s gaan volgen, is dus nog de vraag.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK