Grafische branche Duitsland heeft vrees voor recessie

In juni lieten de cijfers voor het ondernemingsklimaat in de Duitse grafische branche al zien, dat de negatieve trend na een redelijke meimaand al werd ingezet. In juli keldert het klimaat tot een nieuw dieptepunt.

Bvdm Ifo Juli 2022
Het ondernemersklimaat daalde met een voor seizoensinvloeden gecorrigeerde 11,8 procent ten opzichte van de voorgaande maand tot het niveau van april.

De index stond op 83,9 punten, zo’n 20,6 procent onder het niveau van een jaar eerder. De aanhoudend hoge inflatie, de hoge energieprijzen en de mogelijkheid dat de gastoevoer uit Rusland volledig wordt stopgezet, vertroebelen duidelijk de bedrijfsverwachtingen en voeden de vrees voor een recessie.

Dreiging van bevriezing gasvoorziening beïnvloedt verwachtingen bedrijfsleven.

De verwachtingen van het bedrijfsleven werden drastisch beïnvloed door speculaties over een stopzetting van de gasleveringen uit Rusland, en dus een dreigend gastekort. De index van de bedrijfsverwachtingen is in juli met 18,5% gedaald ten opzichte van juni, en ligt daarmee zelfs ongeveer 10 procentpunten onder het corona-dieptepunt van april 2020.

Bron: print.de

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK