Grafische branche Duitsland stabiliseert

De maandelijkse analyses die door het ifo-instituut worden uitgevoerd in opdracht van BVDM (het Duitse KVGO) tonen voor september een trend richting stabiliteit.

Sept 2021 Bvdm Analyse

De drie algemene ’testkenmerken’ die binnen de Duitse economie worden gehanteerd zijn: Geschäftslage (bedrijfssituatie), Geschäftsklimaindex (bedrijfsklimaatindex) en Geschäftserwartungen (zakelijke verwachtingen).

In september werden lichte dalingen gemeten voor zowel de bedrijfssituatie als de bedrijfsklimaatindex. Maar die dalingen vlakken inmiddels af, gecombineerd met een stijging van de zakelijke verwachtingen. Ondanks de recente netto toename van de orderportefeuille en de aanzienlijk betere ontwikkeling van vraag en produktie in vergelijking met het voorgaande jaar, vertraagt het huidige tekort aan grondstoffen en materialen zichtbaar het economisch herstel van de industrie.

Bovendien verhinderen de gestaag stijgende prijzen voor intermediaire goederen de ondernemingen om hun winstsituatie te verbeteren. In september beoordeelde 13 procent van de respondenten hun inkomenssituatie als goed, 34 procent als slecht.

Niettemin hebben print- en mediabedrijven momenteel iets meer vertrouwen in de toekomst dan in de vorige maand. In september is de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde index van de verwachtingen van het bedrijfsleven met 1,3 procent gestegen ten opzichte van augustus. Met 108,7 punten ligt de index ongeveer 8 procent boven het niveau van het voorgaande jaar. Hoewel de huidige ‘knelpuntsituatie’ de bedrijven hard treft, verwacht ongeveer 30 procent een toename van hun productieactiviteiten in de komende drie maanden. Slechts ongeveer 5 procent verwacht een daling van de productie.

Bron: print.de

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK