Brancheontwikkelingen Duitsland: begin van het vierde kwartaal

In september waren de vooruitzichten aanzienlijk beter dan in augustus. Dat herstel vlakt weliswaar wat af, maar de voorspellingen voor een slecht vierde kwartaal vallen na de eerste maand mee.

Duitsland Ontwikkelingen Okt 2020

De Duitse brancheorganisatie BVDM onderzoekt in samenwerking met de Duitse Informations und Foschungsstelle (IFO) de bedrijfsklimaatindex op basis van enquêtes onder ongeveer 7.000 bedrijven (verdeeld naar segmenten).

In Duitsland hanteert men drie algemene ‘testkenmerken’ binnen de Duitse economie: Geschäftslage (bedrijfssituatie), Geschäftsklimaindex (bedrijfsklimaatindex) en Geschäftserwartungen (zakelijke verwachtingen).

Bvdm Aug Sept

In augustus zagen de cijfers er aanzienlijk slechter uit, terwijl september de eerste tekenen van herstel lieten zien. In augustus leken de cijfers nog een zwak laatste kwartaal in te luiden, maar na de eerste maand van het vierde kwartaal lijkt dat dus mee te vallen.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK