PostNL: Groei e-commerce in 1e kwartaal 2017

Herna Verhagen, CEO van PostNL: ”We hebben eerder aangegeven, dat onze resultaten in het eerste kwartaal lager zouden zijn dan de resultaten van het vorig jaar. De gerealiseerde resultaten waren in lijn met deze verwachtingen, geholpen door enkele incidentele effecten. We bevestigen onze outlook 2017 voor het realiseren van een onderliggend cash bedrijfsresultaat van tussen de € 220 miljoen en € 260 miljoen.

Met de goedkeuring van ons dividendvoorstel door de aandeelhouders, is een belangrijke mijlpaal bereikt. Op 11 mei gaat PostNL weer dividend betalen, waarmee we onze eerdere belofte nakomen. Voor de toekomst verwachten we onze aandeelhouders met een progressief dividend te kunnen belonen. We zetten de transformatie van onze organisatie naar een logistiek bedrijf voor e-commerce verder door. Zo werken we onder meer aan het verder vergroten van onze footprint op het gebied van foodbezorging. Onze ambitie is, om de aanbieder van e-food logistieke diensten te worden in de Benelux.
Pakketten laat onderliggende volumegroei zien van 15%. De sterke e-commerce groei zet door. Ook de omzet van onze logistieke diensten groeide, evenals de vraag naar aanvullende diensten, zoals bezorging op dezelfde dag. Het resultaat was solide.
Bij Mail in Nederland zet de volumedaling door, voornamelijk vanwege substitutie. We zien echter ook dat postvervoerders meer post via hun eigen netwerken bezorgen, als gevolg van maatregelen van ACM. Het lagere resultaat is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de volumedaling. Onze besparingsplannen verlopen volgens plan. De lopende regelgevingsdossiers blijven veel managementaandacht vragen. We zijn nog steeds bezorgd over de verwachte negatieve impact van de mogelijke uitkomst van diverse maatregelen, met betrekking tot aanmerkelijke marktmacht.
Het resultaat van Internationaal verbeterde in het eerste kwartaal en laat een gemengd beeld zien. De positieve bijdrage van de overname vorig jaar in Duitsland, en de eerste tekenen van het verwachte herstel in Italië, werden deels teniet gedaan door een enigszins lagere omzet dan verwacht bij Spring, en lagere volumes en omzet bij de overige Duitse activiteiten.”

Financiële highlights 1e kwartaal 2017
– Omzet € 870 miljoen (Q1 2016: € 864 miljoen)
– Omzet uit e-commerce steeg tot 34% (Q1 2016: 31%)
– Onderliggend cash bedrijfsresultaat € 50 miljoen (Q1 2016: € 61 miljoen)
– Netto-kasstroom uit operationele en investeringsactiviteiten €(20) miljoen (Q1 2016: €(26)miljoen)
– Geconsolideerd eigen vermogen €(32) miljoen (YE 2016: €(79) miljoen)

Operationele highlights 1e kwartaal 2017
– Volume geadresseerde post daalde met 9,6% (gecorrigeerd voor werkdagen: 10,3%)
– Bezorgkwaliteit was hoog (96,7%)
– € 15 miljoen kostenbesparingen gerealiseerd
– Volume pakketten nam toe met 8% (onderliggend 15%)

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK