Analyses BVDM duiden op zwak laatste kwartaal in Duitsland

De zomermaanden juni en juli lieten in de Duitse grafische branche enige positieve signalen zien. De trend lijkt echter niet door te zetten. De gevolgen van de coronacrisis laten vooral een grillig beeld zien.

Bvdm Aug Sept

De Duitse brancheorganisatie BVDM onderzoekt in samenwerking met de Duitse Informations und Foschungsstelle (IFO) de bedrijfsklimaatindex op basis van enquêtes onder ongeveer 7.000 bedrijven (verdeeld naar segmenten).

In Duitsland hanteert men drie algemene ’testkenmerken’ binnen de Duitse economie: Geschäftslage (bedrijfssituatie), Geschäftsklimaindex (bedrijfsklimaatindex) en Geschäftserwartungen (zakelijke verwachtingen).

In juni vlakt het ondernemingsklimaat (rode lijn) alweer wat af ten opzichte van het vertrouwen welke in mei nog werd verondersteld. Ook de zakelijke verwachtingen (grijze lijn) nemen minder fors toe dan eerder verwacht. De werkelijke bedrijfssituatie (groene lijn) lijkt zich daarentegen iets te herstellen. In juli namen de drie parameters juist weer toe. Maar die trend bleek in augustus alweer om te buigen.

Al met al blijkt wel dat de grilligheid van deze bewegingen nog niet tot stilstand is gekomen. Pas na een jaar van vergelijkingen van bovenstaand overzicht met de dan actuele situatie, kunnen de werkelijke blijvende economische gevolgen voor de branche in kaart worden gebracht. De IFO heeft het huidige 100% ijkpunt aan de hand van macro-economische kengetallen vastgesteld voor het jaar 2015. Dat wordt gedaan om vergelijkingen in bepaalde vergelijkbare macro-economische tijdframes te houden.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK