Onbevestigde geruchten over papier als virusdrager

Nu bezoek niet meer mogelijk is, sturen mensen elkaar vaker een kaartje.
Opvallend is dan ook de oproep van een ziekenhuis in Groningen om geen kaartjes meer te sturen, omdat die besmet zouden kunnen zijn.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen doet de opmerkelijke oproep. Zij vragen mensen om deze week geen kaarten meer te sturen aan kwetsbare patiënten in het ziekenhuis, want dat is ‘niet zonder risico’, zegt woordvoerder Joost Wessels van het UMCG.

Volgens de experts van het ziekenhuis overleeft het virus tot 24 uur op papier. “Met onze kwetsbare patiëntengroep willen we alle risico’s vermijden.”

Er is nog maar weinig bekend over de wegen van het coronavirus buiten het lichaam van de mens. Waar het RIVM eerst zei dat er weinig aanwijzingen waren dat het virus kan overleven buiten de mens, is er sinds vorige week onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het virus wel degelijk kan overleven op oppervlaktes, van enkele uren tot zelfs drie dagen op plastic en roestvrij staal.

Een onderzoek, dat gepubliceerd werd in The New England Journal of Medicine, toont aan dat het virus tot 24 uur stabiel kan blijven op karton. Als de post binnen die termijn bezorgd wordt, kunnen er dus resten van het virus op een kaart zitten.
Overigens: de onderzoekers bestudeerden oppervlakten waar besmette personen vol op geniest hadden, zonder hand of elleboog voor het gezicht. Wie netjes de landelijke adviezen opvolgt, proest niet op papier dat later op de post gaat. Daarnaast legt een kaart een hele weg af voor hij op de mat valt; toch een andere situatie dan een laboratorium.

Papieren zakdoekjes bij het oud papier zou ook om dezelfde reden niet mogen stelt de vuilnisophaler DAR in de gemeente Nijmegen. Die horen bij het restafval. Ook hier is sprake van een extra maatregel die niet op wetenschappelijke inzichten is gebaseerd.

De regel van het RIVM geldt nog onverkort: “De kans is klein dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt, zoals post, pakketjes of een bos bloemen. De kans wordt nog kleiner als je regelmatig de handen wast en voorkomt dat je na het aanraken met de handen in het gezicht komt.”

(Bronnen: Trouw, TV Tiel, RIVM)

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK