Adverteren? Bel ons +31620709846 sales@blokboek.com

NRC.nl gaat achter betaalmuur

petervandermeerschNRC.nl gaat vanaf september achter paywall. Dat zegt Peter Vandermeersch in een interview met De Nieuwe Reporter: “NRC zit nu aan de vooravond van een zogenoemd metered model. We gaan niet meer doen wat we nu doen, en wat de Volkskrant en De Standaard ook doen. Namelijk: heel veel nieuws gratis aanbieden, en daarnaast artikelen waarvoor betaald moet worden. Dat is het freemium model. We hebben bij onze nieuwe eigenaar Mediahuis een presentatie gegeven om te zeggen: NRC moet niet meer dat freemium model hebben. We willen naar de strategie die de New York Times heeft, en wat Die Welt en een aantal andere kranten doen.”

De website van NRC zal niet volledig achter een paywall verdwijnen. Om advertentie-inkomsten op peil te kunnen houden, zullen bezoekers een aantal artikelen gratis kunnen blijven lezen.

De stappen die NRC gaat zetten, passen in een nieuwe digital first strategie. Peter Vandermeersch: “Negen weken geleden hebben we voor het eerst een artikel online geplaatst voordat de krant uitkwam; digital first dus. Nu doen we dat al heel geregeld. Dagelijks hebben we stukken die digital first zijn. Er is me beloofd dat we de nieuwe site begin september krijgen, dus ik verwacht dat we die in september hebben. Vanaf dan zal alles digital first gepubliceerd worden. Of artikelen komen tegelijkertijd online met de krant. Het zal straks zo zijn dat onze eerste abonnementsvorm bestaat uit toegang tot de site. Als je extra betaalt, krijg je de digitale krant erbij. En voor nog meer geld krijgt je het op papier thuis. Nu is dat helemaal andersom.”

Het papieren dagblad zal volgens Vandermeersch gaan verdwijnen: “Die papieren krant daalt, maar met maar een paar procent per jaar. We zitten nog steeds op hoge volumes. Het probleem zit wel in de betaalbaarheid van de distributie van de krant. Zeker van een middagkrant, omdat we niet dezelfde schaal kunnen creëren. We kunnen niet gedistribueerd worden met de Volkskrant en Trouw, want wij zitten in de middag. Dat is wel een zorg. Ik denk dat die distributiekosten ons op een gegeven moment naar de ochtend zullen dwingen. Maar dat duurt nog wel even, dan spreek je over een aantal jaren.”

Vandermeersch spreekt zich ook uit over Blendle: “Ik had gedacht dat het een belangrijker verspreidingskanaal zou zijn voor onze journalistiek.

Lees ook:

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Marco den Engelsman

Marco den Engelsman

Journalist, photographer and communication expert. Believes in the power of a mix of media. An image says more than a thousand words, but is always more powerful when combined with great words. And mix of media strengthens any message. With PRStory all media come together. A powerful PR story with text, image, photography and video which will lead to instantaneous action. Visit PRstory.nl for examples.

Laat een reactie achter

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

VIGC trainingen - Haarlem

  • Introductie in online print, structuur, markten en trends - 18 april 2019
  • Workshop PDF Update: 28 mei 2019
  • Workshop kleur in een productieproces: 11 juni 2019
  • Introductie in Printed electronics & functional printing: 27 juni 2019

blokboek-printmedianieuws logo

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK