Meer varianten van betaalmuur

tabletUitgeverijen van tijdschriften en kranten bedenken steeds meer variaties op de betaalmuur. Zo heeft het Haarlems Dagblad het afgelopen half jaar honderden abonnees geworven door de lezers online artikelen aan te bieden nog voordat deze in de krant stonden. Hoewel volgens de krant de oplage in print daalt, zou het merendeel van de digitale abonnees toch ook de krant nog in de bus willen hebben. Naast het Haarlems Dagblad, overweegt uitgever HDC Media om ook deze abonnementsvorm aan te bieden voor het Noord-Hollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander en het Leidsch Dagblad.
En volgens RTV Drenthe wil ook NDC Mediagroep het Dagblad van het Noorden de online content binnenkort gedeeltelijk achter een betaalmuur plaatsen. Niet-abonnees kunnen dan nog wel gratis nieuws lezen op de site, maar artikelen en columns zijn alleen gratis toegankelijk voor abonnees van de papieren krant.

Losse artikelen kopen
NRC Handelsblad en nrc·next bieden al langere tijd een papieren en digitaal abonnement aan, maar artikelen waren tot nog toe niet per stuk te verkrijgen. Wie een specifiek artikel wenste te lezen, moet de hele krant kopen. Daarin komt verandering; NRC gaat het digitale archief zo inrichten dat iedereen een los artikel kan kopen. Daarmee ontsluit de krant het archief van NRC Handelsblad (vanaf 1991) en nrc·next waardoor anderhalf miljoen artikelen online beschikbaar komen en goed vindbaar zijn via google – ieder artikel krijgt een eigen webadres – of de zoekbox op www.nrc.nl.

Online abonnement
Dit past in het beeld dat steeds meer uitgeverij hun informatieve en/of journalistieke content niet langer gratis willen aanbieden. Sommigen gaan (nog) niet verder dan een free to register-systeem, waarbij de lezer online zijn naam en email adres achter moet laten – die de uitgever gebruikt voor commerciële doeleinden – om door te mogen lezen. De volgende stap is free to fee, wat inhoudt dat de lezer alleen toegang heeft tot de online artikelen als hij abonnee is. Het lijkt een onomkeerbaar fenomeen, nodig voor uitgeverijen om een nieuw verdienmodel te creëren. Nadeel is natuurlijk dat de consument altijd gewend/verwend is geweest gratis toegang tot online content te krijgen. En afleren isnu eenmaal moeilijker dan aanleren.

(geraadpleegde bron o.a.: mediafacts.nl)

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK