Kamervragen over btw-verlaging digitale publicaties

De Europese toezegging btw-verlaging toe te mogen passen op digitale publicaties, is in eigen land nog niet doorgevoerd. De politiek buigt zich over deze kwestie. D66 stelt intussen vragen aan het kabinet.

Centraal staat de vraag, wanneer in Nederland het verlaagde btw-tarief kan worden ingevoerd. Minister Slob (mediazaken) en staatssecretaris Snel (belastingzaken) zijn de twee bewindslieden die hierover het besluit dienen te nemen. Het Europese besluit werd op 2 oktober genomen tijdens de vergadering van de Eurogroep en Ecofinraad, en zou per 4 december in werking treden. Overigens is het niet zo dat de lidstaten door deze afspraken ook daadwerkelijk verplicht zijn de verlaging door te voeren. De EU spreekt dan ook van een ‘btw-richtlijn’. Toch is ook bekend dat Nederland altijd groot voorstander is geweest van de verlaging.

D66 wil nu dus weten wat het kabinet momenteel doet om de Europese richtlijn in ons land uit te voeren. Kennelijk heeft D66 weinig vertrouwen in een snelle invoering, en wordt er dus tevens gevraagd naar een tijdpad rondom de btw-verlaging. Ook wordt er gevraagd naar de exacte reikwijdte van de regeling, en wat dus precies onder ‘digitale publicaties’ valt. Tot slot wil D66 weten welk overleg er al dan niet met de sector heeft plaatsgevonden.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK