Joh. Enschedé boekt winst na reorganisatie

BB150730 Joh EnschJoh. Enschedé in Haarlem laat voor het eerst sinds jaren weer positieve resultaten zien. Begin 2014 werd het bedrijf van de ondergang gered door de investeringsmaatschappij Nimbus. Mede dankzij een gedeeltelijke kwijtschelding van bankschuld is vorig jaar een nettowinst van ruim €23 mln geboekt. Dit blijkt uit de jaarrekening die Joh. Enschedé heeft gedeponeerd.

De Haarlemse drukkerij, gespecialiseerd in beveiligd drukwerk, kampt al langer met uiterst moeilijke marktomstandigheden. De markt voor bankbiljetten kenmerkt zich door hevige concurrentie en de vraag naar postzegels neemt structureel af door toenemend gebruik van e-mail. Door orders te accepteren tegen een te lage prijs kwam het bedrijf in de rode cijfers. Ook de productiviteit liet te wensen over en de zogeheten overhead was te groot.

Begin vorig jaar kwam het familiebedrijf grotendeels in handen van investeerder Nimbus uit Zeist en ING Corporate Investments Participaties. Met huisbankier ING werd een nieuw financieel plan ontwikkeld om de continuïteit veilig te stellen. De bank heeft een deel van de schuld kwijtgescholden. Dat leidde tot een incidentele bate van €19 mln. Dit is een belangrijke verklaring voor de sterke verbetering van het nettoresultaat: na een verlies van €13,7 mln in 2013 is vorig jaar een winst geboekt van ruim €23 mln.
Ook het bedrijfsresultaat verbeterde sterk door een lager kostenniveau. Joh. Enschedé heeft flink gereorganiseerd, waarbij het personeelsbestand vorig jaar terugliep van 260 naar 190 man (fte’s).

(Bron: Financieel Dagblad)

lees ook: Noodlijdende Joh. Enschedé overgenomen

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK