Noodlijdende Joh. Enschedé overgenomen

costerDrukkerij Koninklijke Joh. Enschedé komt voor 95 procent in handen van investeerder Nimbus. Dat maakte het bedrijf, dat vooral bekend is als drukker van bankbiljetten en postzegels, donderdag bekend. De huidige aandeelhouder, de familie Enschedé, behoudt de overige 5 procent van de aandelen.
Directeur Freek Busweiler van Joh. Enschedé erkende tegenover het ANP dat de drukker in acute financiële problemen verkeerde. Na een reeks reorganisaties om de kosten omlaag te brengen, raakte het 310 jaar oude familiebedrijf vorig jaar toch in financiële problemen. Een grote opdracht van de Duitse Bundesbank werd uitgesteld, net op het moment dat met huisbankier ING werd onderhandeld over een herfinanciering van de schuld. Joh. Enschedé had vorig jaar een omzet van 55 miljoen euro.

Haarlem: papiergeld en postzegels
Het ruim 3 eeuwen oude bedrijf legt zich sinds de recente verkoop van zijn drukkerij in Amsterdam toe op het drukken van waardepapieren. De drukker gaat zich voor wat betreft de productie van papiergeld toeleggen op eurobiljetten en wil zijn afhankelijkheid van opdrachtgevers buiten de eurozone beperken. Voor postzegels zit de groei volgens de onderneming juist in het Verre Oosten.

‘Vechtmarkt’
Joh. Enschedé ondervond naar eigen zeggen veel ‘oneerlijke’ concurrentie na de invoering van de euro. Directeur Busweiler spreekt van een ongelijk speelveld voor drukkers van bankbiljettten. ‘Er worden jaarlijks tussen de 7 en 8 miljard eurobiljetten gedrukt. Daarvan komt nog altijd zo’n 60% uit staatsdrukkerijen’, aldus de topman. Zo’n 5 à 6 gecertificeerde drukkerijen strijden om de overige 40 procent. Busweiler sprak van ‘een echte vechtmarkt’, waarin Joh. Enschedé het in aanbestedingen vaak moet afleggen tegen een aantal veel grotere concurrenten.

Loonoffer
Voor het personeel blijft de reddingsoperatie niet zonder gevolgen. Joh. Enschedé heeft de circa 200 werknemers om een loonoffer van 8 procent gevraagd. ‘Een dramatische vraag’, zei Busweiler. Het personeel heeft zich volgens hem echter ‘buitengewoon loyaal’ opgesteld en is in grote meerderheid akkoord gegaan.

Bron: ANP

 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK