iPad nog steeds relevant product bij viering 10-jarig bestaan

Steve Jobs lanceerde precies 10 jaar geleden de eerste versie van de iPad. Toen nog redelijk ‘dik’ en zelfs ‘zwaar’ in vergelijking tot de huidige versies. Maar met de nodige beperkingen is de eerste versie nog steeds bruikbaar voor het allereenvoudigste werk.

Het was Steve Jobs die tijdens de MacWorld op 27 januari trots Apple’s visie presenteerde van wat anderen al langer hadden geprobeerd, een eerste echt goed bruikbare tablet. Daar waar anderen bleven steken in een soort ‘digitaal kladblokje’, te bedienen met een stylus/pen, koos Apple de iPhone als basis voor het ontwikkelen van de iPad. De eerste versie verschilt qua besturing flink van de huidige versies. Apple heeft de laatste jaren flink ingezet op de verdere ontwikkeling van de iPad richting een ‘volwaardige’ vervanging van de laptop.

illustrator-ipad

Adobe Illustrator op de iPad

Piece of junk

Ook Apple heeft eerdere pogingen gedaan rondom tablets. Wie kent de Newton MessagePad nog? Hooguit een ‘personal digital assistent’ te noemen. Jobs vond het ding waardeloos en noemde het een ‘piece of junk’, toen het net terugkeerde bij Apple na zijn avontuur met NeXT.

Niet onder de indruk

Niet iedereen was meteen onder de indruk van de iPad. Google en Microsoft geloofden in die tijd nog in de zogenaamde Netbooks. Volgens Jobs te traag, niets aan waarde toevoegend ten opzichte van een laptop, alleen maar wat goedkoper. Toch was de iPad meteen een succes. In de eerste weken gingen er ruim 450.000 exemplaren over de toonbank. Binnen een maand noteerde Apple een miljoen en na een jaar 19 miljoen. Inmiddels zijn er een aantal varianten van de iPad, met zowel kleinere als grotere schermen tot en met de iPad Pro.

Dalende verkopen

Door de groter wordende iPhone, moest de iPad haar succes prijsgeven. Dit jaar verwacht Apple zo’n 44 miljoen iPads in de verschillende variaties te verkopen. Ooit waren dat er aanzienlijk meer.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK