Het aantal grafische bedrijven daalde in tien jaar tijd (2006-2016) met 15 procent naar 112.000. Het aantal werknemers daalde in dezelfde periode maar liefst 25% tot 625.000. Dat percentage gold ook voor de omzet, die in dat jaar nog net geen 80 miljard euro bedroeg. Waarom de gepubliceerde cijfers niet de periode 2008-2018 omvatten, is niet duidelijk.

annual-economic-report-2019-intergrafUit de door Intergraf verzamelde statistieken, blijkt dat Duitsland de grootste producent van grafische producten in Europa is, met een totale productiewaarde van 10,4 miljard euro – goed voor een kwart van het Europese totaal. Ongeveer een derde van het Duitse totaal, 3,9 miljard, is afkomstig van reclamedrukwerk. Italië staat op de tweede plaats met 5,7 miljard euro, gevolgd door het VK met 5,5 miljard en daarna Frankrijk met 4,7 miljard euro.

De EU-landen exporteerden in 2018 voor 5,5 miljard euro aan drukwerk naar landen buiten de EU. Bijna de helft van deze export betreft boeken. Met name Zwitserland (18 procent), de VS (16 procent) en Australië (5 procent) zijn de belangrijkste bestemmingen.

De officiële geconsolideerde statistieken die door Eurostat beschikbaar worden gesteld, vormen de belangrijkste informatiebron die wordt gebruikt. Het verslag bevat ook een bijdrage van partner Smithers Pira’s ‘European Print Market Review’, waarin een vierjarige prognose is opgenomen. Informatie over de huidige trends in bepaalde Europese landen worden verstrekt door de bij Intergraf aangesloten federaties.

Bron: Grafisch Nieuws