HP investeert 200 miljoen dollar in watergebaseerde inkten

HP heeft een investering van 200 miljoen dollar aangekondigd in de bevordering van zijn watergebaseerde druktechnologieën voor golfkartonverpakkingen en textieldruk. De 200 miljoen dollar staan in het teken van de duurzaamheid van deze consumables.

hp-logoHet bedrag zal over een periode van minstens vijf jaar worden besteed. Watergebaseerde inkten worden gebruikt in de PageWide T-serie van hogesnelheids-, breedformaat inkjetprinters en in HP-latexprinters. De onlangs aangekondigde HP Stitch-serie textielprinters is gebaseerd op ‘sublimatietechnologie’ voor de kleurstoffen.
Sublimatie is een proces waarbij vaste stoffen in een gas veranderen, zonder door het ‘vloeibare stadium’ te gaan. Kleurstoffen worden gesuspendeerd in een vloeibaar oplosmiddel met een viscositeit die vergelijkbaar is met die van water en vervolgens gesublimeerd in het substraat.

Uitdaging

De investering suggereert dat HP ook naar andere opties voor textieldruk gaat kijken om meer flexibiliteit in de toepassingen te kunnen aanbieden, aangezien verfsubstraten alleen echt werken met polyesters of met polyester gecoate stoffen. Dit zal een grote uitdaging zijn, maar de aankondiging werd gedaan in het kader van ‘HP’s Sustainable Impact-visie’, waarbij het bedrijf technologie gebruikt om een duurzaamheidsrevolutie op gang te brengen. Een kwestie van de daad bij het woord voegen.

Het feit dat het zich uitstrekt tot textieldruk is het meest interessante aspect van deze aankondiging. Traditionele benaderingen van textielkleuring hebben een enorme impact op het milieu, vooral vanwege de ‘wateruitstootaspecten’. Het World Resources Institute schat dat zo’n 20% van de industriële watervervuiling afkomstig is van het maken van kleding.

Golfkarton

HP houdt de golfkartonmarkt ook al enige tijd in de gaten en werkte o.a. samen met KBA en DS Smith aan de ontwikkeling van de TS1100-inkjetrotatiepers voor ‘golfkartondruk’. De HP Indigo divisie is ook actief in de verpakkingssector, met name met de HP Indigo 20000. HP heeft verklaard dat ‘oplossingen op waterbasis de toekomst van deze markt op lange termijn zijn’.

Groei

Naast duurzaamheid gaat HP’s aankondiging ook over het positioneren van het bedrijf voor lange termijn groei in verpakkingen en textieldruk. Het zal lastig zijn om een evenwicht te vinden tussen de duurzaamheidsverwachtingen voor klanten in de grafische industrie, de behoeften van de markt en de resultaten van HP. Dit is een grootschalige transformatie en vereist een stalen vastberadenheid om het bij te houden, dus het zal op zijn zachtst gezegd ontwrichtend zijn. We kunnen wel wat groot nieuws verwachten op DRUPA 2020 waar HP de oplossingen voor Stitch en PageWide Line zal presenteren.

Laurel Brunner

Dit artikel is geproduceerd in het kader van het Verdigris-project, een initiatief van de industrie om de positieve impact van drukwerk op het milieu onder de aandacht te brengen. Dit wekelijkse commentaar helpt drukkerijen om op de hoogte te blijven van de milieunormen en hoe milieuvriendelijke bedrijfsvoering kan bijdragen aan een beter bedrijfsresultaat. Verdigris wordt ondersteund door de volgende bedrijven: Agfa Graphics, EFI, Fespa, Fujifilm, HP, Kodak, Ricoh, Spindrift, Splash PR, Unity Publishing en Xeikon.

Laurel Brunner

Laurel specialises in digital prepress, digital production and digital printing and is managing director Digital Dots (www.digitaldots.org). She provides international editorial, consulting and educational services to a wide cross section of publishers, manufacturers and industry associations. Laurel also participates several ISO working groups developing standards for the graphics industry and convenes a group responsible for standards relating to the environmental impact of graphics technology, including print media.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK