Het grote standaardisatiedebat

Op donderdag 21 juni vindt in Haarlem de jaarlijkse CMBO Standaardisatiebijeenkomst plaats, geheel in het teken van het Grote Standaardisatiedebat. Deze maand bestaat PDF precies 25 jaar. Sindsdien heeft deze door Adobe ontwikkelde standaard zich ontwikkeld tot hèt grafische uitwisselingsformat. Hoe ver zijn we in die 25 jaar gekomen? Wat hebben alle standaards de grafische industrie in Nederland gebracht? Waar staan we en wat moet er nog gebeuren? Daarover zal het gaan tijdens het Grote Standaardisatiedebat.

Standaardisatie
Het werken aan de uitwisselingsstandaard gebeurt in de internationale Ghent PDF Workgroup, in Nederland vertegenwoordigd door het DALSAM-overleg (van CMBO, KVGO en de Mediafederatie (v/h NUV). Alle informatie daarover vind je op Printarena.nl. Tegelijkertijd werkt een werkgroep van CMBO nog steeds aan de implementatie van de ISO 12647-2 drukstandaard. En laten we ook niet het belang en de impact onderschatten van de kleurprofielen die worden ontwikkeld binnen het International Colour Consortium (ICC).

Henk Gianotten
De middag begint met een vraaggesprek met Henk Gianotten, de enige echte ‘printgoeroe’ die Nederland rijk is. Gespreksleider Peter Luit zal Henk aan de tand voelen over de ontstaansgeschiedenis van PDF, in de tijd dat Henk zelf als ‘Mr. PostScript’ door het leven ging.

Debat
Daarna gaan we in twee blokken in debat, met een aantal forumleden èn met de zaal. Eerst over de technische aspecten van grafische standaardisatie. Welke problemen willen we nog oplossen? Zijn we niet eens een keer uitontwikkeld, of zal dat moment nooit aanbreken?

In het tweede blok gaat het over de toepassing van de standaarden in de praktijk van de grafische industrie. Hoe wordt er door ontwerpers, uitgevers en printbedrijven mee omgegaan. Spreken we allemaal dezelfde taal? Is er voldoende kennis bij alle partijen, of neemt de software die taken steeds meer over?

Deelnemers aan het debat zijn in ieder geval: Annelou Aalders (Telegraaf Media Groep), Didier Haazen (VIGC), Herman Hartman (SignPro), Peter Korsmit (RotoSmeets) en Kees van Middelkoop (IGT Testing Systems). Meer namen volgen.

Locatie en tijd
Dé Plek, Waarderweg 19, 2031 BN Haarlem.
De bijeenkomst duurt van 16.00 – 18.00 uur.

Aanmelden
Aanmelden is mogelijk via de website van CMBO, na te zijn ingelogd. Geïnteresseerden kunnen ook een e-mail sturen naar info@cmbo.nl, onder vermelding van de datum van dit event.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK