Grootste 3D printer van Nederland

10XL in Dordrecht heeft de grootste 3D-printer van Nederland ontwikkeld en produceert er momenteel producten mee tot een afmeting van 6 x 2 x 1,5 meter uit (gerecycelde) thermoplastische materialen. Onlangs ontving 10XL de Smart Manufacturing Award van de Koninklijke Metaal Unie.
Het bedrijf maakt modellen en onderdelen voor onder meer de maritieme sector en de meubelindustrie, maar kan ook complexe modellen, prototypes en grotere functionele onderdelen fabriceren voor bijvoorbeeld Defensie. “In principe is er geen ontwerplimiet bij 3D-printing”, aldus technisch directeur Joep Grapperhaus. “Onze specialisatie, is het vervaardigen van grotere producten en modellen uit PP-glas, ABS-koolstof en gerecycelde verbindingen tot een lengte van 6 meter. Daarbij is steeds het uitgangspunt, dat de producten volledig recyclebaar zijn tot herbruikbaar materiaal.”

10XL is uitgegaan van een productslede die beweegbaar is op een track van veertien meter. De arm van een vast opgestelde 6-assige Yaskawa-robot, beweegt zich over het product en brengt met een spuitkop de thermoplast in lagen aan. Doordat het product onder de robotarm in de lengte kan bewegen, kan het bedrijf objecten produceren tot zes meter lengte uit één stuk. Voor de afwerking koos men voor een freesbewerking, omdat dit snel en nauwkeurig is.
Als ontwerper en bouwer van schaalmodellen van schepen, kreeg de 10XL-directeur Gerbert Smit begin 2016 de vraag van een Chinese scheepsbouwer voorgelegd, of hij een geprint modelschip kon maken dat maar liefst tien keer zo groot was als het model. Dit model wilde men testen in een waterbassin. Tot dan toe werden dit soort scheepsmodellen voor een groot gedeelte handmatig door timmerlieden gemaakt.
10XL schafte een Yaskawa-robot aan en bouwde de veertien meter track. Nu worden de modellen in enkele uren laag voor laag in ruwe vorm opgebouwd.
Inmiddels heeft meubelfabrikant Gispen het bedrijf benaderd om een paar honderd bankstelframes te laten printen. “En natuurlijk gaan de ontwikkelingen verder. We kunnen de track verlengen, waardoor we in de toekomst nog grotere 3D-producten op deze manier in thermoplasten kunnen printen”, aldus Grappenhaus.

(bron: engineeringsonline)

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK