Grootste 3D-printer van Europa

Het Nederlandse CEAD heeft de grootste 3D-printer van Europa. Een uniek model dat snel grote dingen kan printen, met twee materialen tegelijk.

Met een printoppervlak van 4x2x1.5m is het de grootste printer van Europa, die daadwerkelijk te koop is. Ook de printsnelheid (gemiddeld 15 kg materiaal per uur) is indrukwekkend. Op de feestelijke presentatie was een grote cabine te zien, geschuurd en geverfd, die zo’n 50 uur printen vroeg. De printer zelf was er ook en aan het werk, zij het op 10% van zijn maximale capaciteit, anders zou hij te veel lawaai maken tijdens de presentatie.

Maar wat deze printer echt bijzonder maakt, is het feit dat hij tegelijk twee materialen kan printen. Het kan ‘gewoon’ 3D-printmateriaal combineren met lange, onafgebroken vezels van glas of koolstof. Daardoor zijn de geproduceerde prints veel steviger. En dat zorgt er voor toepassingsmogelijkheden te hebben waar de klassieke 3D-printer nu vaak tekort schiet: in zware bedrijfstakken, zoals scheepvaart, bouw en transport.

CEAD begon vorig jaar met zijn printer. Al snel vond het bedrijf twee investeerders die wel interesse hadden: een producent van op maat gemaakte plastics en een maritiem ingenieursbureau. Die twee zullen ook als eerste een exemplaar van de printer krijgen; het gevaarte dat stond opgesteld bij de onthulling was nog een prototype. “Medio volgend jaar krijgen we hem binnen, hoop ik”, vertelde Jan Schrama van plasticmaker Poly Products.

Allereerst zullen de bedrijven de printer gebruiken voor prototypes. Dat is een markt waar ‘gewone’ 3D-printers al veel voor gebruikt worden. “Maar wij hebben hem wel gebouwd om ook eindproducten te maken”, vertelt Logtenberg. “De cabine die we printten kan zo gebruikt worden voor een hijskraan of iets dergelijks.” Fulka Roos van Royal Roos vertelde, dat hij de printer zal gebruiken om een schaalmodel te printen van een schip, voor tests in de waterbassins van Marin. “Normaal zijn die modellen van hout, maar dat vraagt veel handwerk. Met de printer wordt het veel makkelijker.”

Logtenberg vertelt dat hij de printer uiteindelijk voor minder dan een miljoen euro kan maken. Naast investeringen van Royal Roos en Poly Products kreeg CEAD een subsidie van de Europese Commissie in het kader van het Horizon2020-project.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK