Open huis bij “grootste” 3D printer

3DwerknetVan telefoonhoesje tot pop of machientje met heuse radartjes, bij 3D Worknet kunnen ze producten in één keer in zijn geheel printen. De 3D-techniek neemt wereldwijd een enorme vlucht. De open dag voor een kijkje in de keuken aan de Maxwellstraat 21 in Ede is op 12 februari.

Sinds drie jaar investeert de Edese firma Asagi Capital in het bedrijf. 3D Worknet is het grootste bedrijf in Nederland op het gebied van 3D-printen. ,,We leveren wereldwijd, van Hongkong tot San Francisco”, zegt commercieel directeur Gertjan van de Glind.

,,We zijn een hitec bedrijf. We gebruiken de 3D-printtechniek voor professionele toepassingen, van de speelgoedbranche tot machine-onderdelen. Er wordt geprint in kunststof, maar ook in gips, carbon en allerlei metalen, hoewel die laatste methode nog erg kostbaar is. ,,Qua kunststof printen wij voornamelijk met nylon, waarin je variaties hebt van zacht naar hard. Je kunt er veel meer mee dan de huis-tuin-en keukenplastics. Ze zijn ook veel gunstiger qua slijtage.”
Er is nu zestien man in dienst, maar maandelijks komt er personeel bij. Juist is een splinternieuwe printmachine geïnstalleerd, met een prijskaartje van 3 á 400.000 euro. In het Edese bedrijf staat ook de allergrootste 3D-printer van Europa die 1,2 miljoen euro heeft gekost, voor grotere producten van 70 bij 50 bij 60 centimeter.

Het bedrijf maakt retailproducten als schoenen, poppetjes, een gehaakte tas en beeldjes ‘nice to have’. Daarnaast print 3D Worknet functionele producten als panelen voor electrische apparaten en een enkelbrace die exact op maat voor het individu wordt gemaakt. Alles is in diverse kleuren te printen. ,,Je kunt het zo gek niet bedenken, of we kunnen het maken. Nu zijn we ook met brilmonturen bezig, die we letterlijk op maat kunnen maken.”
In de bakken waar de producten worden geprint, wordt de ruimte efficënt benut. Het kunststofpoeder wat niet wordt gebruikt bij het printen, wordt gerecycled. Van de Glind laat zien hoe het printen in z’n werk gaat in de Duitse Eos-machines die op een soort ovens lijken en veel warmte afgeven. ,,Elke keer wordt een laagje poeder neergelegd dat qua temperatuur net onder het smeltpunt blijft. Vervolgens tekent een laser het product laagje voor laagje. De afkoeling duurt 24 uur. In een andere machine worden de producten getrommeld en gepolijst. We kunnen de spullen naderhand eventueel nog verven.”

De open dag is 12 februari bij 3D Worknet, Maxwelstraat 21, Ede.

Bron: Edestad.nl

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK