Van Straaten neemt grootste sublimatieprinter ter wereld in gebruik

Van Straaten DurstVoor Van Straaten, het bijna 100-jarige familiebedrijf op Schiphol Airport, was een 3,2 meter brede printer niet genoeg. Durst ontwikkelde daarom met de visual branding specialist een 5 meter brede versie van zijn Rhotex dye sublimatieprinter. Met deze printer kan Van Straaten in zijn 6500 m2 productiehal nu de grootste klussen ter wereld aan. Klussen die het bedrijf verwerft via zijn internationale kantoren en die komen van grote merken en bedrijven die de kleur en afdrukkwaliteit van sublimatie waarderen. Lees meer over deze gigantische printer en over Van Straten in het onderstaande persbericht.


VAN STRAATEN INVESTEERT IN GROOTSTE DYE SUBLIMATION PRINTER TER WERELD, DE DURST RHO 500

Van Straaten mag zich met trots de nieuwe eigenaar noemen van de nieuwste innovatie van Durst: de Durst Rhotex 500. Deze printer is door Durst, in nauwe samenspraak met Van Straaten, ontwikkeld en geschikt voor textielsublimatie van 5 meter. Deze nieuwe printer is de eerste sublimatieprinter in de wereld die een dergelijk groot formaat textiel kan printen. Bestaande sublimatieprinters kunnen een lengte van maximaal 3,2 meter aan. Nu wordt het mogelijk om zeer grote doeken naadloos te bedrukken volgens de sublimatietechniek, wat een indrukwekkender resultaat oplevert. Daarnaast heeft sublimatieprinten op extra groot formaat duurzaamheidsvoordelen.

Van Straaten en Durst hebben de afgelopen maanden nauw samengewerkt aan de ontwikkeling van de grootste sublimatieprinter ter wereld. De samenwerking komt voort uit de wens van Van Straaten om op een nog groter formaat te kunnen printen volgens de sublimatietechniek. De printer wordt geïntroduceerd op FESPA Digital 2016, van 8 t/m 11 maart in de RAI Amsterdam. Een tweede exemplaar is de afgelopen weken geïnstalleerd en getest in de 6500m2 grote productiehallen van Van Straaten bij Schiphol Airport.

STRAK EN DUURZAAM

Met sublimatieprint gaan hittegevoelige inkten direct een verbinding aan met het oppervlakte van het textiel. De inkt vermengt zich met het materiaal. Dit komt de kwaliteit ten goede, omdat je geen ‘dot patterns’ ziet. Een ander voordeel is dat de print niet snel vervaagt of beschadigd raakt. Ook zijn de prints geheel geurloos. Sublimatieprinten wint daarom aan populariteit. Maar met een maximale breedte van 3,2 meter vormde het formaat van de sublimatieprinters tot voor kort een beperking. Terwijl de markt vraagt om steeds grotere en indrukwekkendere visuele middelen. Met de introductie van de Rhotex 500 wordt deze beperking opgeheven. Grotere stukken textiel, zoals theaterdoeken, wanddoeken of gordijnen, kunnen nu aan één stuk geprint worden, zonder naden. Het eindresultaat is dus veel strakker dan voorheen mogelijk was bij prints van een dergelijk formaat.

Naast het formaat is duurzaamheid een belangrijk pluspunt van de printer. De textielsoorten die Van Straaten inzet voor sublimatieprint zijn Reach-gecertificeerd en vrij van zware metalen en PVC. Er worden uiteraard op water-gebaseerde inkten gebruikt. Ook kan gesublimeerd textiel zonder schade worden opgevouwen. Vouwen scheelt veel volume ten opzichte van oprollen waardoor verpakken, vervoeren en opslaan efficiënter en duurzamer is.

NIEUWE WERELDSTANDAARD

Het familiebedrijf Van Straaten, dat al 98 jaar bestaat, is altijd pionier geweest in de ontwikkeling van innovatieve printtechnieken voor visual branding. Het verwacht met de introductie van de nieuwste ‘telg’ van het printerpark een nieuwe wereldstandaard te zetten. Niels van Straaten, directeur bij Van Straaten: “De ontwikkeling van een sublimatieprinter die textiel van 5 meter breed aankan, is een logische stap. Projecten en evenementen worden steeds grootschaliger en indrukwekkender, en daar moeten de visuele middelen in mee. Daarnaast past deze nieuwe sublimatieprinter in ons duurzaamheidsbeleid. Wij zijn nu de eerste, maar sublimatieprinten op 5 meter zal zeker de standaard worden.”

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK