Grafimedia in cijfers 2020 beschikbaar

Het A&O Fonds Grafimediabranche publiceerde vandaag het jaarlijkse boekje met bovenstaande titel. Het boekje omvat een analyse van de eerste drie kwartalen van 2020. Het geeft een verwarrend beeld van een branche met enorme turbulente bewegingen.

Grafimedia In Cijfers 2020

Zoals gebruikelijk maakt de redactie van Printmedianieuws een uitgebreide analyse van de cijfers. Op blokboek.com de samenvattingen van de belangrijkste conclusies uit het persbericht.

Lagere omzet

In het tweede kwartaal liep de omzet terug met 31,1%, het derde kwartaal ‘herstelde’ de branche met een daling van 11,9%. Het aantal faillissementen en ontslagrondes werd vooral gedempt dankzij overheidssteun. Richard Leloux zegt dat bedrijven ook sneller inspelen op veranderingen in de markt en economische bewegingen. Uiteraard verwijst hij daarbij ook naar de vele ‘ombuigers’ die zich richtten op onder andere verpakkingen en labels. Commercial print heeft het aanzienlijk moeilijker.

Prijsontwikkeling, omzet en faillissementen

Volgens de samenstellers liet 2020 hogere verkoopprijzen zien, waardoor de brutowinst gemiddeld op 7,4% uitkwam. Dat zou een verdubbeling zijn ten opzichte van het jaar 2010. Toch liep de totale omzet terug tot ca. 3,3 miljard euro. Het aantal faillissementen tot en met het derde kwartaal bedroeg 18, dat was wat meer dan in 2018 en 2019, maar beduidend minder dan in 2017, toen 28 bedrijven (tot en met het derde kwartaal) failliet gingen. Mede daardoor liep het aantal bedrijven en het aantal werknemers in de branche licht terug.

De publicatie (PDF) is te downloaden via de website van het A&O Fonds Grafimediabranche, een initiatief van KVGO, FNV Media & Cultuur en CNV-vakmensen.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK