Grafimedia in Cijfers

In opdracht van het A&O Fonds Grafimediabranche, heeft GOC de jaarlijks terugkerende uitgave Grafimedia in cijfers 2016 samengesteld. Hiervoor zijn alle gegevens van officiële bronnen bijeengebracht. Het levert interessante informatie op voor onze branche.

2016 is uitgeroepen tot het jaar waarin de economische crisis achter ons wordt gelaten en de economie en werkgelegenheid weer groeien. Gaat dit ook op voor de grafimediabranche? In de publicatie is te zien, dat de economische groei in Nederland (nog) niet geldt voor onze branche. Daarvoor blijven de omzet en de werkgelegenheid te sterk teruglopen. Onderzoeker Jos Teunen ziet wel het aantal faillissementen verder afnemen en de export van grafische producten, die in Nederland zijn geproduceerd, doet het een stuk beter.

Bij de import en export van grafische producten, zijn voor het eerst de exportaantallen gesplitst in export van in Nederland geproduceerde goederen en transitogoederen. Deze laatste categorie is namelijk niet in Nederland geproduceerd, maar wordt via Nederland doorgetransporteerd naar andere Europese landen. In 2015 bestond een kwart van alle grafische export uit deze transitohandel.

Nieuw in deze uitgave is, een gedetailleerde tabel van mbo-beroepsopleidingen in alle media-  en sign opleidingen in Nederland. Door de voortdurende teruggang in het aantal jongeren, dat kiest voor een opleiding in de druk- en nabewerkingstechniek, is deze studierichting op een aantal vakscholen afgestoten. Daarom hebben A&O Fonds en GOC stappen ondernomen, om in de toekomst een bedrijfsopleiding (bbl) in deze grafische technieken aan te bieden.

Ben je geïnteresseerd in een gedrukte versie? Mail je naam en adres naar communicatie@goc.nl. De digitale versie is hier te downloaden.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK