Update Grafimedia in Cijfers: De crisis voorbij

Het jaar 2016 is uitgeroepen tot het jaar waarin we de economische crisis achter ons lieten en de economie en werkgelegenheid weer groeiden. Gaat dit ook op voor de grafimediabranche?

De uitgave ‘Grafimedia in cijfers 2016’, een handzaam boekje boordevol cijfers over 2015 en begin 2016 dat jaarlijks wordt uitgebracht, laat zien dat dit voor de grafimediabranche nog niet het geval is. Daarvoor blijven de omzet en de werkgelegenheid te sterk teruglopen. Nieuw in deze uitgave is een gedetailleerde tabel van mbo-beroepsopleidingen in alle media- en signopleidingen in Nederland. Zorgelijk zijn de cijfers over de belangstelling onder jongeren voor een grafisch-technische beroepsopleiding.

Omdat 2016 zo’n spannend overgangsjaar zou kunnen zijn voor de branche, is er inmiddels ook een nieuwe uitgave van de jaarlijkse economische publicatie gemaakt. Daarin zijn over het gehele jaar 2016 de meest recente gegevens bijeengebracht. Dit leert ons, dat het inderdaad nog te vroeg is om van een duidelijk herstel te spreken. Er was sprake van enige omzetgroei aan het begin van 2016, maar deze zakt in de tweede helft toch weer terug. Vergeleken met de totale industrie, blijft de grafimedia (nog) achter.

Het A&O Fonds Grafimediabranche ziet ook lichtpuntjes in 2016. Ondanks dat de werkgelegenheid krimpt, is er inmiddels een beperkte vervangingsvraag aan het ontstaan voor grafisch technische vakmensen, omdat er vrijwel geen nieuwe instroom meer is. Ook is er duidelijk sprake van een toename in het aantal gevolgde opleidingen van werknemers in de grafimediabranche.

Beide publicaties zijn geschreven door Jos Teunen, onderzoeker bij GOC, en zijn te downloaden bij het A&O Fonds Grafimediabranche, bij het KVGO en bij GOC.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK