Google verdient meeste geld met YouTube reclames en Google Cloud

Google behaalde in 2019 18% meer omzet in vergelijking tot 2018. Het is voor het eerst dat het bedrijf details vrijgeeft over de diensten waar welk geld wordt verdiend.

Met YouTube wordt zo’n 15 miljard dollar aan reclameomzet gerealiseerd, in 2019 36% meer dan in 2018. De clouddiensten waren goed voor 9 miljard dollar omzet, en dat is 53% meer dan vorig jaar. Dat cijfer is vooral te danken aan de inkomsten op enterpriseniveau. Daarbinnen concurreert het bedrijf flink met Amazon en Microsoft.

Zoekmachine

De basis van de inkomsten van Google, reclame in zoekmachinesuitkomsten, zijn nog altijd goed voor 98 miljard van de in totaal 162 miljard omzet in 2019. Toch lijkt de onstuimige groei daar getemperd te worden. Search-ads stegen nog met 15%, maar de reclame-exploitatie voor derden kwam niet verder dan 8%. Google was jarenlang gewend dat juist in dit segment forse double-digit groeicijfers werden genoteerd. Misschien dat juist daarom de groei bij YouTube en de clouddiensten ‘het’ goed moeten maken voor beleggers en aandeelhouders.

Winst van Google steeg in 2019 met 4 miljard dollar tot 34 miljard dollar.

Beleggers waren niet erg onder de indruk van de cijfers, de beurswaarde van moederbedrijf Alphabet stond gisteren op 1024 miljard dollar, op de derde plaats na Apple en Microsoft, Amazon nadert de 1000 miljard dollargrens.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK