Eerste gepubliceerde boek van hybride henneppapier krijgt Londens debuut

Een hybride henneppapier dat geschikt is voor het uitgeven van boeken, wordt deze week op de London Book Fair voor het eerst in een gepubliceerd boek getoond.

De Duitse papierfabrikant Hahnemühle lanceerde vorig jaar het ‘boomvrije’ hybride drukpapier, dat is gemaakt van hennepvezels en volgens het bedrijf een wereldprimeur is.

De London Book Fair vindt tot en met donderdag (7 april) plaats in Olympia London.

Het henneppapier wordt geproduceerd met zuiver bronwater dat Hahnemühle sinds zijn oprichting gebruikt in zijn enige productiefaciliteit in een natuurreservaat. Het water wordt naar de nabijgelegen rivier geleid volgens een grotendeels gesloten papiermachinecyclus, vrij van chemische reinigings-middelen, biociden of conserveringsmiddelen.

De energie die gebruikt wordt voor de productie is uitsluitend afkomstig van 100% hernieuwbare bronnen.

Het henneppapier is zuurvrij, veganistisch en verkrijgbaar in de gramgewichten 280gsm en 80gsm en op rollen tot 50 inch. Hahnemühle zegt dat het geschikt is voor HP Indigo vellenpersen en HP PageWide webpersen.

Het papier is een passieproject en een levenslange verbintenis van fotografe en verhalenvertelster Maren Krings over het klimaat.

Maren Krings
Maren Krings

Haar boek: H is for Hemp, over industriële hennep, de geschiedenis en de toepassingen ervan, leidde haar naar Hahnemühle. De ontwikkeling van het henneppapier van het bedrijf en de productie ervan komen exclusief aan bod in het boek, naast fotografie die Krings’ avonturen van vijf jaar reizen over de hele wereld documenteert.

“Hennep is een kompas terug naar de natuur, dat ons laat zien hoe een wereld eruit zou zien als die niet op geld, maar weer op de natuur gebaseerd zou zijn,” aldus Krings.

Hahnemühle Hemp-papier levert uitstekende resultaten bij het printen van: tekst, foto’s en afbeeldingen voor auteurs, agentschappen, drukwerkleveranciers en uitgevers.”

H is for Hemp werd geproduceerd door Elanders Duitsland. De pagina’s werden gedrukt op Hybrid Hemp 80gsm in rollen op een HP PageWide T250HD pers, terwijl de omslagen werden gedrukt op 280gsm Hybrid Hemp vellen op een HP Indigo.

Bron: Printweek

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK