Een kookboek geschreven door AI!

Uitgever Richard Otto van Tens Media maakte in anderhalf uur een kookboek. Hij stelde de recepten samen met het behulp van AI; kunstmatige intelligentietools.

Ai Kookboek

De ’hete Indische ferrarirode kip’ of de ’Koreaanse pizza gang nam style’, de ‘vette Rotterdamse haven gehaktbal’ of de ’Gooische tosti’. De 35 recepten zijn stuk voor stuk samengesteld met de nieuwste artificial intellegence-technieken.

De uitgever gebruikte de tools GPT-3 voor de teksten en Dall-E voor de illustraties. Door middel van diverse AI-tools werden in 90 minuten de unieke teksten en illustraties uitgeschreven en binnen 24 uur door drukkerij EZbook.nl als kookboek gedrukt.

Het boek is hier gratis te downloaden.

.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

1 reactie

  1. Henk Gianotten op 12/01/2023 om 15:53

    Interessant experiment van deze uitgever om zo AI in te zetten en een breder publiek te informeren over deze waanzinnige techniek. Wat er echter ontbreekt is een kritisch oordeel over de recepten, de opmaak en de grote slordigheden die deze uitgave vertoont. Bovendien was de uitgever waarschijnlijk niet helemaal eerlijk omdat hij zoektermen verwisselde om zo te kunnen scoren. Zo staat er een recept in voor “lijstafel” maar daar kan de software nauwelijks wat mee dus hanteerde de maker rijsttafel en wijzigde later handmatig de naam van het recept. Dat is geen “kunstmatige intelligentie” maar gewoon “sjoemelen” vermoed ik. Verder staan er storende spelfouten in, is er inconsistent woordgebruik en worden in meerdere recepten de ingrediëntenlijsten 2x geplaatst. Ook kan de software niet goed omgaan met de te gebruiken scheidingstekens tussen de ingrediënten. Zo hanteert men koppeltekens (met en zonder spaties), gedachtenstreepjes, komma’s en losse spaties. Controle op dubbele spaties was er ook niet. Daarnaast was er een recept zonder enige indicaties over de hoeveelheden van de ingrediënten. Dat lijkt me moeilijk koken! Al met al een slordige typografie en een rommelige uitgave.
    Mijn conclusie is duidelijk: bijzonder interessant experiment maar er moet nog flink aan de software gesleuteld worden om er (zonder ingreep van een ontwerper en/of eindredacteur) een verkoopbaar kookboek mee te kunnen maken.Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK