‘Duurzame verpakking begint bij het productontwerp’

“Jaarlijks wordt per persoon 173 kilo aan verpakkingen weggegooid”, zei Lyanne Paardekooper van het gelijknamige familiebedrijf onlangs in de Volkskrant. Ze willen als verpakkingsreus verduurzamen, maar dit is een complexe verandering. Martijn Moerkerk, partner bij Boer & Croon reageert in een expertquote.

Boer En Croon Logo 1

Verpakkingsbedrijf Paardekooper wil van groei naar groen, maar ‘je gooit niet even het roer om’ lieten zij weten aan de Volkskrant. Lyanne Paardekooper vertelde dat verduurzaming een van de speerpunten van haar strategie is, maar dat dit een complex onderwerp is. Martijn Moerkerk van Boer & Croon: Die complexiteit zit onder meer in het veelvoud aan behoeften waaraan een verpakking moet voldoen: het transport, het winkelschap, bescherming tegen breuk of bederf en aantrekkelijkheid voor de consument stellen allemaal verschillende eisen. Daar komt nog bovenop dat het gemakkelijk moet worden gemaakt om verpakkingsafval te scheiden. Vaak bestaat dit uit lagen van verschillend materiaal, zoals plastic, karton en aluminium, waardoor zelfs de meest milieubewuste consument niet weet hoe hiermee om te gaan en het uiteindelijk in de afvalbak gooit.

Verpakkingsdozen

Een van de belangrijkste thema´s op het gebied van verduurzaming, ook in het kader van ESG, is ketensamenwerking. Ook bij het verduurzamen van verpakkingen valt de meeste winst te behalen als hier al over wordt nagedacht in de ontwerpfase van een product, zodat overal in de keten het optimale resultaat op gebied van emissies en afval wordt bereikt. Door alle ketenpartners hierbij te betrekken, in ieder geval de producent, de leverancier van verpakkingen en de distributeurs, kan een belangrijke slag worden geslagen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

IKEA is een voorbeeld van een bedrijf dat al bij het productdesign nadenkt over een zo klein en handzaam mogelijke verpakking. Omdat de meeste producten in Azië worden geproduceerd, is het van groot belang om de containerruimte optimaal te benutten. Een bedrijf als Amazon zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen door te stoppen met het verzenden van kleine voorwerpen in enorme kartonnen dozen.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK