Duurzaam e-commerce fulfilment center Bol.com samen met PostNL

Bol.com opende vorige week zijn eigen nieuwe fulfilment center in Waalwijk. De anderhalf jaar durende bouw van het acht voetbalvelden grote center is een van de grootste projecten uit de geschiedenis van Bol.com. Met een druk op de blauwe knop door algemeen directeur Huub Vermeulen samen met de dertienjarige Romy, die vandaag als ‘klant van de toekomst’ de ruim 8 miljoen klanten van Bol.com vertegenwoordigde, kreeg het fulfilment center een vliegende start. Het center is een van de meest duurzame gebouwen in de Benelux. Eerder dit jaar werd het onderscheiden met een internationale BREEAM award voor duurzaamste bouwproject in de categorie industriële gebouwen.

Het nieuwe fulfilment center biedt ruimte voor zo’n 1 miljoen verschillende artikelen (7 miljoen items totaal) en zal een grote bijdrage leveren aan de meest betrouwbare en snelste levering van e-commerce bestellingen in Nederland en België. Huub Vermeulen, algemeen directeur Bol.com: “Per dag worden er bij ons tienduizenden artikelen besteld, en op het drukste moment zelfs honderdduizenden. We vinden het daarbij heel belangrijk dat onze klanten kunnen kiezen uit een breed assortiment van miljoenen artikelen en dat het pakketje al binnen een paar uur in huis kan zijn. Dankzij dit nieuwe fulfilment center kunnen we ook in de toekomst blijven groeien en innoveren, en zo onze klanten en partners maximale service bieden. Denk daarbij aan de ontwikkeling van onze diensten: ‘Vandaag Bezorgd’ en ‘Logistiek via Bol.com’, waarbij we de logistiek verzorgen voor de duizenden winkeliers in Nederland en België, die hun artikelen via ons verkopen.”

PostNL onder één dak
Het nieuwe fulfilment center onderscheidt zich onder andere, doordat Bol.com en partner PostNL de fulfilment en sortering onder één dak hebben georganiseerd. PostNL gaat vanaf nu zijn sorteerwerkzaamheden in het fulfilment center uitvoeren, en vanuit deze locatie bezorgen. Dit heeft als voordeel, dat het proces van online winkelen aan de achterkant nog efficiënter is ingericht, waardoor de tijd tussen bestellen en bezorgen zo kort mogelijk is en klanten hun bestellingen nog sneller in huis hebben. Het levert daarnaast een verlaging van CO2-uitstoot op, omdat er minder transportbewegingen nodig zijn.

BREEAM award
Het ontwerp van het center heeft het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL met de score ‘Outstanding’ behaald. Dit certificaat werd maart jongstleden opgevolgd met een internationale BREEAM award voor het meest duurzame bouwproject in de categorie industriële gebouwen. De vakjury roemde het project, met name vanwege de manier waarop de CO2-uitstoot wordt gereguleerd, en de focus op een gezonde en prettige werkomgeving voor werknemers. Tijdens de bouw van het fulfilment center zijn duurzame oplossingen toegepast, waarbij gestreefd is naar een CO2-neutraal proces. Voorbeelden van het CO2-neutrale proces zijn: het gebruik van windenergie en warmte- en koude-opslag voor de klimaatbeheersing. Voor werknemers is er veel aandacht besteed aan: een gunstig werkklimaat, optimale temperaturen, voldoende licht en natuurlijk licht, continue toevoer van frisse lucht, geluidswerende materialen, zachte omgevingskleuren en zoveel mogelijk open werkruimtes.

Honderden extra arbeidsplaatsen 
Het nieuwe fulfilment center heeft een positief effect op de werkgelegenheid en de lokale economie. Zo worden er in de toekomst honderden banen gecreëerd voor Waalwijk en omgeving, waarbij ook banen voor mensen met een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt. De verwachting is, dat het aantal arbeidsplaatsen in het center de komende jaren in fases zal groeien tot 2.000 medewerkers op een dag.
Deze banen worden verzorgd door Bol.com-partner Ingram Micro (voorheen Docdata), want ook in het fulfilment center draagt Ingram Micro zorg voor het personeel en de dagelijkse leiding in de operatie. Michiel Alting von Geusau, Executive Vice President Ingram Micro: “Al ruim 18 jaar, sinds de start van Bol.com in 1999, zijn wij de fulfilment partner voor Bol.com. Wij zijn enorm trots ook in dit nieuwe pand Bol.com dagelijks te ondersteunen en onze expertise in te zetten om maximale service te verlenen voor klanten en partners van Bol.com.”

Meer dan 50 betrokken bouwbedrijven
Het fulfilment center staat op het bedrijventerrein Haven Acht in Waalwijk, ten noorden van de A59. Het heeft een grondoppervlakte van 50.000 m2, wat te vergelijken is met acht voetbalvelden naast elkaar. Met de verdiepingen meegeteld, is het totale vloeroppervlakte van het fulfilment center: 135.000 m2. Het is ontworpen door logistiek adviesbureau Groenewout en FKG-architecten aan de Zaan, en is gerealiseerd door aannemer Van Wijnen Rosmalen, ondersteund door meer dan 50 bouwbedrijven. Bij de ontwikkeling van de logistieke systemen zijn de organisaties TGW en Hardis betrokken.

 

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK