Drukker pas op, het papier raakt op

Door verschillende oorzaken zullen drukwerkinkopers en drukkerijen dit jaar rekening moeten houden met langere levertijden voor grafische papiersoorten. De afgelopen jaren hebben papierfabrieken de productiecapaciteit fors naar beneden gebracht, terwijl de vraag wereldwijd (bijvoorbeeld uit China) enorm stijgt op dit moment. In China moesten bovendien veel kleinere papierfabrieken de deuren sluiten door strengere milieuwetgeving. Ook exporteren Europese papierfabrieken meer naar Noord-Amerika, vanwege fluctuaties in de productie daar.
Daar komt bij dat uitgevers vaker overstappen naar lichtere papiersoorten om kosten te besparen, waardoor het aanbod voor rotatieoffset, diepdruk- en krantenpapier kleiner is geworden. In plaats van vier of vijf weken, kunnen levertijden hierdoor oplopen tot drie maanden.

Papierprijzen stijgen
Tekort aan papier en de grote vraag drijven de prijzen op. De wereldmarkt voor pulp en papier is onstuimig. Zo zijn de prijzen voor pulp in een jaar tijd gestegen van $ 750 naar $ 1200 per ton, mede door de grote vraag in de markten voor tissues en hygiëneproducten. Ook de prijzen voor chemicaliën en vulstoffen zijn gestegen. Hierdoor stijgen de papierprijzen ook. Zo heeft Sappi al een prijsverhoging vanaf 1 juli van 6 tot 8% aangekondigd.

Bron: printweek

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK