Domeinnaammarkt groeit naar 9 miljoen

In de eerste 6 maanden van 2017 groeide het totale aantal domeinnamen in Nederland naar meer dan 9 miljoen. Dankzij de aantrekkende economie steeg vooral het aantal webshops en zakelijke websites. Dat meldt SIDN, de organisatie die het .nl domein beheert.

.nl: in goede tijden vasthouden
De groei van .nl in het eerste halfjaar stemt tot tevredenheid. Ondanks de al zeer hoge marktpenetratie en het groeiende aantal alternatieven, groeit het nationale domein door. Er zijn nu ruim 5,74 miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd. De voornaamste drijver van de groei is de aantrekkende economie. Hierdoor worden steeds minder domeinnamen opgeheven. In de recessiejaren waren faillissementen en bezuinigingen vaak de drijver achter opheffingen, maar met de opleving van de economie besluiten steeds meer bedrijven hun portfolio aan te houden.

.com blijft populair, .eu krimpt
Steeds meer ondernemers kijken over de grens en dat vertaalt zich in een groeiende voorkeur voor .com. Dit blijft het internationale ondernemersdomein. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 2 miljoen .com-domeinnamen geregistreerd. Opvallend is dat .eu helemaal niet van deze internationalisering profiteert: het domein krimpt in Nederland al 2 jaar geleidelijk. Bovendien wordt het relatief weinig gebruikt: achter slechts 15% van de .eu-domeinnamen gaat een actieve website schuil.

Teruglopende groei nieuwe gTLD’s
Opvallend was de sterk teruglopende groei van nieuwe gTLD’s (een gLTD is een topleveldomein dat niet aan een bepaald land toebehoort). In het 2e halfjaar van 2016 bedroeg deze nog 28%, in de eerste 6 maanden van 2017 slechts 6%. Vooral het .xyz-domein krimpt fors. In het verleden werd dit domein gratis weggegeven bij registratie van een .com-domein. Sinds er voor betaald moet worden, verliest het snel aan populariteit. Het domein van onze hoofdstad .amsterdam, groeit geleidelijk en telt nu zo’n 26.000 registraties. Hiermee staat het als stedendomein op de 5e plek na New York, Londen, Tokyo en Berlijn.

Vooruitzichten onverminderd positief
Nederland trekt met 9 miljoen registraties op 17 miljoen inwoners inmiddels ook internationaal de aandacht. Ons land is nu één van de grootste online economieën ter wereld (Bron: DINL). Voor de komende 2 jaar blijven de vooruitzichten in dat opzicht onverminderd positief.

Bron: SIDN

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK