DPG Media koopt tijdschriften en nu.nl van Sanoma voor 460 miljoen euro

DPG Media (voorheen Persgroep) heeft een flinke slag geslagen op de Nederlandse mediamarkt. Alhoewel Sanoma in Finse handen is, voelen de merken Donald Duck, Libelle en AutoWeek toch wel Nederlands aan. En dat laatste geldt zeker voor nu.nl. Alles gaat over in Belgische handen.

dpgmediaVoor maar liefst 460 miljoen euro wordt DPG Media eigenaar van de Nederlands-Belgische tak van Sanoma. Erik Roddenhof, topman van DPG Media, zei in een verklaring blij te zijn met de overname – die overigens nog goedgekeurd moet worden door door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de ondernemingsraad. Roddenhof liet meteen weten met de aangekochte bladen vooral ook het digitale domein rondom deze titels verder te gaan ontwikkelen. Daarnaast liet hij ook niet onvermeld dat de overname zonder meer banen zal gaan kosten, maar dat daarnaast ook nieuwe banen zullen ontstaan. Hij doelt daarmee op het digitale domein van de overgenomen bladen. Over aantallen liet hij zich nog niet uit.

Sanoma trekt zich terug op de educatieve markt, de topman voor Nederland Rob Kolkman, verhuist niet mee naar DPG media.

Bij Sanoma Nederland zijn ongeveer negenhonderd mensen werkzaam. Afgelopen jaar boekte de mediatak een omzet van €424 mln. DPG Media, dat ruim 2700 werknemers telt, was in 2018 goed voor een omzet van €746 mln.

Nu.nl

Roddenhof ziet ook een belangrijke rol voor de nieuwssite nu.nl, waar het geld vooral verdiend wordt met advertenties. Met een maandelijks bereik van 8 miljoen bezoekers heeft DPG Media een kanaal in handen gekregen waarmee ze hun ‘strijd’ tegen Google en Facebook verder gestalte kunnen geven.

John de Mol sloeg twee keer de plank mis in pogingen zijn mediabedrijf te vergroten. De eerste slag die verloren werd was bij de overname van TMG, deze kwam in handen van het Belgische Mediahuis. Daarna deed hij een poging nu.nl te kopen, maar bood te weinig. Hij kocht vervolgens televisiebedrijf SBS en daarna ANP. Met die laatste probeerde hij nu.nl onder druk te zetten met hogere tarieven voor aangeleverd nieuws. Onlangs stopt nu.nl met ANP. Met de huidige overname van de titel door DPG Media is de afhankelijkheid van het Nederlandse persbureau nihil geworden. De Mol vist via deze omweg alsnog naast het net.

DPG Media en Mediahuis bezitten in ons land ruim 85% van alle mediabedrijven.

Andere uitgevers, waaronder Hearst Nederland, deden overnames (eind 2017): G+J Media, de uitgeverij van onder meer Glamour, Jan, National Geographic en Quest, werd gekocht. Een jaar eerder werd opinieweekblad Elsevier overgenomen door New Skool Media.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK