3D-printers steeds vaker in ‘metaaldruk’

De wereld van 3D printen raaks doorgaans zijdelings de wereld van grafisch 2D printen. Analyses en voorspellingen laten zien dat de wereld van 3D een eigen weg zoekt en dus niet zomaar een aanvulling is op bedrijven die actief zijn in 2D. Printen in 3D met metaal maakt die afstand nog wat groter.

Een voorbeeld van een inmiddels al operationele machine is de Desktop Metal production printer. Naar eigen zeggen de snelste machine in de huidige markt tegen de laagst mogelijke kosten. De machine zou zo’n 150 ton metaal per jaar kunnen verwerken.

desktop-metal

Qua uiterlijk zou het net zo goed een 2D-printer kunnen zijn van de bekende high-end printerfabrikanten. De machine maakt gebruik van twee printbalken met meer dan 32.000 spuitdoppen, die in combinatie met poederverspreiders werken om metaalpoeder te verspreiden en in één keer over het oppervlak te printen, waarbij tot drie miljard druppels per seconde worden gespoten (dergelijke gegevens lijken veel op specificaties die we gewend zijn bij inkjetsystemen). Zodra het losse poeder uit het onderdeel is verwijderd, wordt het verhit tot vlakbij het smeltpunt om het resterende bindmiddel te verwijderen, waardoor de metaaldeeltjes samensmelten en de onderdelen verdichten in een proces dat sintering wordt genoemd.

Het bedrijf Desktop metal bestaat sinds 2015, heeft ca. 300 medewerkers in dienst en is gevestigd in Burlington, Massachusetts (USA). BMW en Ford investeerden onlangs 438 miljoen dollar in het bedrijf.

Bron: Nanalyze

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Peter Luit

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

De trainingen voor het eerste half jaar van 2021 worden wederom online worden gegeven. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK