Recordomzet Apple, winst Samsung fors lager

Apple blijft verrassen met recordomzetten. Afgelopen kwartaal werd 64 miljard dollar omgezet met 33,3 miljard uit de verkoop van iPhones, 12,5 miljard uit diensten, 6,9 miljard door Macs, 6,5 miljard van Apple Watches en andere producten en 4,6 miljard met iPads. De nettowinst zakte ‘licht’ van 14,1 miljard tot 13,7 miljard dollar.

De resultaten waren beter dan de verwachtingen van analisten. Volgens CEO Tim Cook hebben vooral de wat ‘gunstiger’ geprijsde iPads en ook de nieuwe iPhone-modellen bijgedragen aan de recordomzet. Maar aantallen verkochte eenheden worden uit concurrentieoverwegingen al enkele kwartalen niet meer genoemd.

Omzet in China begint door ‘economische oorlog’ af te zwakken, van 5,1 naar 4,8 miljard dollar.

De iPhone 11 heeft het in China nog relatief goed gedaan, terwijl juist door de ‘anti Amerika’ stemming meer bewuster wordt gekozen voor smartphones uit eigen land. Met name Huawei profiteert van deze situatie. Er werden in hetzelfde kwartaal maar liefst 41,5 miljoen exemplaren verkocht. Huawei heeft naar eigen zeggen een marktaandeel van 42% in China, gevolgd door de voor ons land onbekende merken: Vivo, Oppo en Xiaomi. Apple zou op de vijfde plaats staan.

Omzet Macs nog ‘maar’ 10% van totale omzet Apple

Apple boekte het afgelopen kwartaal wel betere resultaten in eigen land. De omzet steeg van 27,5 naar 29,3 miljard. In Europa daalde de omzet naar 14,9 miljard dollar. Van de totale omzet kwam ca. 60% uit het buitenland. De komst van een nieuwe iPad Pro, een nieuwe MacPro en een 16″ MacBook Pro, moeten de cijfers voor het volgende kwartaal een extra impuls geven. De koers van Apple daalde gisteren ligt lager tot een totale beurswaarde van 1.099 miljard dollar.

Samsung

Samsung deed het stukken slechter. In het derde kwartaal halveerde de winst, vooral veroorzaakt door dalende prijzen van geheugenchips en ook de handelsoorlog tussen China en USA. De operationele winst bedroeg 6,7 miljard dollar, de omzet daalde evenwel met 5,3 procent (PDF).

Ook de mobiele tak staat bij Samsung onder druk. Door de onzekere markten is er minder vraag naar de toestellen van Apple’s concurrent. Maar hier zijn de cijfers nog redelijk goed. De winst was 32% hoger in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Samsung verwacht dat 5G toestellen de winst van het bedrijf als geheel goed zullen doen

Voor het nu lopende kwartaal ziet Samsung nog geen algemene verbeteringen in de totaalcijfers van het concern. Eerder deze week demonstreerde Samsung een nieuwe telefoon, die je als een soort ‘schelp’ kunt vouwen. Een soort uitklaptelefoon, maar dan met buigend scherm. De introductie van de eerste vouwbare smartphone Galaxy Gold verliep echter niet zonder problemen. Het scherm vertoonde gebreken en werd al in het productiestadium ingetrokken.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Peter Luit

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Groot technisch onderhoud

Aanstaande zaterdagnacht wordt onderhoud gedaan aan de volledige stroominfrastructuur in het datacenter waar onze server draait. Dat betekent dat vanaf ca. 16:00 tot zondagochtend 09:00 de website niet bereikbaar is. Excuses voor het ongemak.

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK