Duurzaam: papier van berenklauw in Almere

De niet populaire berenklauw heeft een onverwacht positieve eigenschap die een belangrijke duurzame bijdrage kan leveren aan de productie van papier. Advies- en onderzoeksbureau Millvision maakte onlangs een eerste beperkte reeks rollen papier.

Berenklauw. Foto http://www.dalswildlifesite.com

De berenklauw is voor diverse gemeentes een niet te temmen stuk natuur. Wie ermee in aanraking komt, wordt geconfronteerd met jeuk, blaren of zelfs branderige wonden.

De reuzenberenklauw komt hier van oorsprong niet voor, maar woekert er inmiddels flink op los. Oproepen om de ‘plant’ uit de natuur te verdrijven, werden al in 2016 gedaan, maar tot nu toe zijn alle pogingen weinig succesvol gebleken.

Leon Joore, vezeltechnoloog en directeur innovatie van advies- en onderzoeksbureau Millvision, zegt dat het chemisch uitroeien vervangen kan worden door zinvol hergebruik van de niet geliefde plantsoort.

Initiatief gemeente Almere

De gemeente klopte zelf aan bij Millvision, omdat het bedrijf al eerder in staat was gebleken van een andere woekerende plant, de waterplant fonteinkruid, papier te maken. Er liggen nu drie bescheiden rollen, die bepaald nog niet tot de verbeelding spreken voor elke gemiddelde drukkerij. Zelfs als toiletpapier zou het papier bij velen de neus doen optrekken. Maar het begin is er. Almere heeft het initiatief georganiseerd in het Grondstoffen Collectief Almere.

Joore wist niet te vertellen welke nabewerkingen zijn rollen nog zouden moeten doorstaan om als echt papier gebruikt te kunnen worden. En ook wist hij nog niet voor welke toepassingen het uiteindelijk geschikt gemaakt zou kunnen worden.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK